Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de enflasyonun hızlanması sonrası hükümetin büyümeyi soğutmak için harekete geçececeği endişelerine bağlı olarak, Asya hisse senetlerine satış gelirken, Japon yeni değer kazandı. Bu satışlar ile birlikte, Asya hisseleri üç hafta sonra ilk kez haftalık bazda düşüşe yöneldi. Petrol ve bakır fiyatları erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi.

MSCI Asya Pasifik ndeksi, Tokyo saati ile 1:20'de, yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) vadeli kontratı yüzde 0.1 düştü. Japon yeni euro karşısında, erken saatlerde 121.48 seviyesine kadar indikten sonra, 120.65 seviyesine yükseldi. Nymex petrolü fazla bir değişiklik göstermeyerek varil başına 108.16 dolar seviyesinde kaldı. Bakır yüzde 0.3 yükseldi. Metal güniçinde yüzde 1.1 kadar bir düşüş göstermişti. Altın ise rekor seviyeden gevşedi.

Bank of America-Merrill Lynch ve HSBC Holdings Plc, Çin'de tüketici fiyatlarının Mart ayında yıllık bazda yüzde 5.4 ile 2008'den bu yana en hızlı artışını göstermesinin ardından, Çin Merkez Bankası'nın politika sıkılaştırmasının çok kısa bir süre içinde gelebileceğini kaydediyorlar. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde, yüzde 9.4 olan beklentiyi de aşarak yüzde 9.7 büyüdü. Hindistan, ABD ve Avrupa Birliği de bugün enflasyon rakamlarını açıklayacak.

IG Investment Ltd.'den portföy yöneticisi Benjamin Tam, "Çin'in ekonomik büyümesi güçlü kalmaya devam ediyor" dedi ve "Genel piyasa, güçlü büyümeden dolayı iyimser kalmayı sürdürecek. Ancak faiz artışı konusunda bazı endişeler olabilir. Hükümet ikinci çeyrekte sıkılaştırma tedbirleri yönünde adım atabilir" şeklinde görüş bildirdi.