Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güne negatif tonda başlayan ABD Borsaları günün devamında ise tüketici maddeleri satan şirketlerin ralli yapmasıyla toparladı. Günü 1.315 puandan kapatan S&P 500 Endeksi % 0.01 yükseldi. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq Endeksi ise günü % 0.05 düşerek 2.760 puandan tamamladı. Dolar Endeksi günü yatay kapatırken 75 seviyesinin altındaki hareket devam ediyor.  

Cumhuriyetçiler’in bütçeyi kongrede onaylatması ve böylece bir hükümet krizine engel olması da olumlu havaya katkı yaptı, ABD 10 yıllık tahvilin faizi Asya seansında % 3.4790’a düştü. Federal bütçenin 38.5 milyar Dolar düşürülmesini onaylayan Kongre sonrasında ABD tahvilleri alınmaya başlandı.

Kapanış sonrası gelen Google bilançosu ise yatırımcılar adına moral bozucu oldu. Beklentilerin altında kalan fianansal sonuçlar açıklayan şirketin hisseleri kapanış sonrası işlemlerde % 5.5 düştü.

ASYA’DA GÖRÜNÜM  KARIŞIK, ÇİN VERİLERİ YORUMLANIYOR

Japonya’daki reaktörde işlerin yoluna girmeye başladığına dair ABD kaynaklı raporlar piyasaları bir miktar rahatlatsa da Çin enflasyonu risk piyasalarını rahatsız ediyor. % 9.4 beklenen Mart ayı büyümesi perakende satışların artması ve sanayi üretiminin büyümesiyle % 9.7 olarak gerçekleşti. % 5.1 beklenen tüketici enflasyonu ise % 5.4 olarak gerçekleşti.Aşırı ısınmaya ve enflasyona karşı önden yüklemeli bir politika uygulayan Çin Merkez Bankası büyük bankalar için karşılık oranlarını % 20’ye çıkarmış ve faiz oranlarını toplamda 1 puan artırarak % 6.31’e çıkarmıştı.

Çin borsasında satışlar % 0.67 ile sınırlı kalırken Japonya Nikkei 225 Endeksi ise % 0.66 düşüyor. Asya para biirmlerinde önemli hareketler görülmezken Dolar / Japon Yeni ise % 0.05 değişimle 83.45 düzeyinde. Derecelendirme kuruluşu Fitch’in, Çin’in yerel para cinsinden görünümünü durağandan negatife çevirmesi de fiyatlara etki etti. Bankaların bilanço kalemlerinde bozulma olabileceği beklentisi ile bu kararı aldığını açıklayan kuruluşun açıklamaları sonrasında bankalardan gelecek açıklamalar ve takipteki kredi oranları önemli olacak.
 
GÜNÜN MANŞETİ ENFLASYON, ALTIN REKOR KIRDI

Cuma gününün en önemli gündemi enflasyon olmaya devam ediyor. Çin’den gelen verileri bugün Avrupa Birliği TÜFE rakamları ve ABD TÜFE figürleri takip edecek. Enflasyona karşı sert mücadele veren Çin, henüz enflasyon mücadelesine giren Avrupa Merkez Bankası ve enflasyonu bir tehdit olarak görmeye başlamayan ABD FED’in verileri yakından takip etmeleri bekleniyor. İşte bu haber akışına bağlı olarak spot altın fiyatı 1.479,35 Dolarla rekor kırdı, gümüş ise ons başına 42.4225 ile son 31 yılın zirvesine çıktı. Petrolde ise dün açıklanan ve Suudi Arabistan’ın üretimi günlük 300 bin varil düşürdüğüne işaret eden haberler sonrası yükseliş yaşanıyor, varil başına ABD tipi ham petrol fiyatı 108.29 Dolar’a çıktı.

İÇ PİYASADA YATAY, HACİMSİZ SEYİR DEVAM EDİYOR

Dün 67.500 desteğine doğru geri çekilen İMKB 100 Endeksi günü gelen alımlarla kapatmasına rağmen, % 0.36 düşerek ve 67.959 puandan kapatmıştı. Seansın bir bölümünde işlemlerin teknik bir arızadan dolayı yapılamamasından da kaynaklanan sorunlarla günü 2.5 milyar TL’ye yakın işlem hacmiyle kapatan endekste sığ seyir devam ediyor. Bugün yurt dışı piyasaları takip edecek olan endekste bankacılık hisseleri mercek altında kalmaya devam edecek.

Tahvilde ise günü satışla kapatan piyasa Cuma gününe yatay başlıyor. TL ise Dolar’a karşı 1.5199’da, Euro / TL ise 2.20 seviyesinde ve Sepet Kur 1.86’yı geçmiş durumda.

YENİ MERKEZ BANKASI BAŞKANI ERDEM BAŞÇI

Merkez Bankası Başkanı’nın Erdem Başçı olduğu dün resmen açıklandı. Piyasalar tarafından beklenti haline gelmiş olan başkanlık seçiminin beklendiği şekilde realize olması sonucunda fiyatlarda değişiklik olması beklenmiyor.

BUGÜN BEKLENEN VERİLER

- Almanya'da Mart ayı TEFE açıklanacak 09:00 (Önceki: 1.4%)

- TCMB Şubat özel sektör dış borç verileri 10:00 (Önceki: 119 milyar dolar)

- Hazine Müsteşarlığı, 2011 yılı 1. dönem Türkiye'de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen doğrudan dış yatırımları açıklayacak.

- TÜİK Ocak ayı işsizlik oranını açıklayacak 10:00 (Önceki: 11.4)

- Euro Bölgesi Şubat dış ticaret dengesi açıklanacak 12:00 (Önceki: -14.8 milyar Euro)

- Maliye Bakanlığı Mart ayı bütçe dengesi ve faiz dışı dengesini açıklayacak 11.30

- Euro Bölgesi'nde Mart ayı TÜFE açıklanacak 12:00 Önceki: 0.4%

- ABD'de Nisan ayı New York FED imalat-fiyat-istihdam-yeni siparişler endeksi açıklanacak 15:30

- ABD'de Mart ayı TÜFE açıklanacak 15:30 (Önceki: TÜFE 0.5%, çekirdek TÜFE 0.2%)

- ABD'de Şubat ayı net sermaye giriş/çıkışına ilişkin veriler açıklanacak 16:00

- ABD'de Mart sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak 16:15

- ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni açıklanacak 16:55

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü