Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'de enflasyonun beklenenden daha hızlı artması ve buna bağlı olarak hükümetin büyümeyi yavaşlatmak için ek tedbirlere yöneleceği endişeleri ile değer kaybetti. Bu düşüşler, gösterge endeksi üç hafta sonra ilk kez haftalık bazda eksiye geçmeye yöneltti.

Çin'in en büyük kadın ayakkabısı perakendecisi Belle International Holdings Ltd. yüzde 2.4 düştü. Devlet kontrolündeki China Resources Land Ltd. yüzde 1.9 değer kaybetti. Çin dahil Asya'yı satışları için en büyük piyasa olarak gören robot üreticisi fanuc Corp.'un hisseleri yüzde 1.4 düştü. Hindistan'ın en büyük ikinci yazılım ihracatçısı  Infosys Technologies Ltd., karının tahminlerin altında kalması sonucu yüzde 7.1 değer kaybetti. Bir numaralı madencilik şirketi BHP Billiton Ltd., metal fiyatlarının dördüncü gün de düşmesinin ardından yüzde 1.1 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 13:50'de, yüzde 0.7 düşerek 135.54 puana indi. Endekste, artan bir şirkete karşılık iki şirket değer yitirdi. Endeks, Japon şirketlerinin depremden sonra tekrar üretime başlamaları ve ABD ekonomisindeki iyileşmenin küresel ekonomik toparlanmaya yönelik iyimserliği artırması sonucu, üç hafta ard arda yükseliş gerçekleştirmişti. Ancak endeks bu satışlarla haftayı yüzde 0.7 kayıpla kapamaya yöneldi.