Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yeni, Çin'de tüketici fiyatlarının beklenenden daha hızlı artmasının, Asya'nın en büyük ekonomisini, büyümeyi yavaşlatmak için ek tedbir almaya yönelteceği endişeleri ve buna bağlı gelen güvenli liman alımlarıyla, erken saatlerdeki kayıplarını geri alarak değer kazandı.

Çin'de enflasyonun iki yılı aşkın sürenin en hızlı artışını gösterdiğinin açıklanmasının ardından hisse senetlerine gelen satışlarla birlikte, Japon yeni 16 önemli para biriminin 13'ü karşısında değer kazandı. Dolar endeksi, yükselmekte olan emtia fiyatlarının Fed politika yapıcılarını faiz artışına ikna etmeye yetmeyeceği görüşlerine bağlı olarak, Aralık 2009'dan bu yana en düşük seviyesine yaklaştı.

Japonya'nın en büyük ikinci bankasının bir birimi olan Mizuho Trust & Banking Co.'nun Tokyo ofisinden kıdemli stratejist Masahide Tanaka, "Çin'den gelen güçlü rakamlar, Çin hükümetinin para politikasını daha da daraltacağı endişelerine neden oldu" dedi ve Bu durum, riskten kaçınma eğilimine bağlı olarak yen alımlarını getirdi" şeklinde görüş bildirdi.

Yen euro karşısında, Londra saati ile 06:112de, dünkü New York seviyesi olan 120.97'den 120.80'e değer kazandı ve haftalık kazancını yüzde 1.7'ye genişletti. Japonya para birimi ABD doları karşısında, 83.50'den 83.48'e geldi ve 8 Nisan'dan bu yana yüzde 1.6 değer kazandı. Euro dolar karşısında 1.4488 seviyesinden 1.4473 seviyesine geldi.

Doların altı önemli para birimi karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi, dünkü seviyesi olan 74.726'dan 74.759 seviyesine geldi. Dolar Endeksi 74.617'ye kadar düşerek Aralık 2009'dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü.