Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de rekor seviyedeki bakır üretiminin stokları artırması ve bu durumun ülkedeki metal talebini düşüreceği endişesiyle Asya seansında bakır fiyatları kazançlarını tersine çevirdi. Metal, böylece haftalık düşüşüne yöneldi.

3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.3 yükselerek ton başına 9,444.50 dolar oldu. Kontrat, dün 9,350 dolar/ton'la 5 Nisan'dan beri en düşük seviyeye inmişti. LME'de işlem gören 6 metal değer kazandı.

Çin'in rafine bakır üretimi Mart ayında bir önceki yıla oranla yüzde 24 yükselerek 470,000 tona ulaştı.

Minmetals Starfutures Co.'da analist olan Li Ye, Çin'in şu anda stoklar konusunda iyi durumda olduğunu, bunun da piyasadaki modda etkili olacağını belirtti.

Temmuz vadeli bakır, New York Comex'te daha önce yüzde 0.7 değerlenmesinin ardından değişmeyerek 4.3035 dolar/lb'de kaldı. Haziran vadeli metal, Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda yüzde 0.7 geriledi ve 70,630 yuan (10,814 dolar) olarak daha önceki yüzde 0.6'lık kazancını tersine çevirdi.

Çin'in enflasyonla mücadele için sıkılaştırıcı önlemlerini artıracağı, bunun da metal talebini azaltacağına dair endişelerle Londra'da bakır fiyatları bu hafta yüzde 4.4. değer kaybetti, Bu, 11 Mart'tan beri en büyük kayıp. Çin'de Mart ayında tüketici fiyatlarının yüzde 5.4 yükselerek 2008'den beri en hızlı artışı gösterdiği belirtildi. Bloomberg'in medyan tahminine göre bu artışın yüzde 5.2 olması bekleniyordu.