Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı yatırımcılar, İspanya'nın yardım isteme konusunda Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'i takip etmeyeceğine güvenlerinin olduğunu, ancak bu durumun, onları Çin'in İspanyol tahvillerini almasını takip etme konusunda ikna etmediğini kaydediyorlar.

Standard Life Investments Ltd.'nin Edinburgh ofisinden, stratejist Frances Hudson, "İspanya konusunda 'underweight' pozisyonundayız" dedi ve "İspanya'nın kısa bir süre içinde yardım isteyeceğini düşünüyor muyuz? Kesinlikle hayır. Ancak bu, mevcut sorunların ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Temkinli kalmaya devam ediyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

İspanya'nın borçlanmalarının yüzde 12'sini tuttuğunu açıkladığı Çin'de Dışişleri Sözcüsü Hong Lei, dün yaptığı açıklamada, İspanyol tahvillerinde alımlarının süreceğini duyurdu. Lombard Odier Investment Managers, Robeco Group, Ignis Asset Management ve Newton Investment Management'tan fon yöneticileri, tahvil faizlerinin İspanya'nın yardıma ihtiyacı olmadığını işaret etmesine karşın, İspanyol tahvilleri karşısında temkinli duruyorlar.

Yatırımcılar, 10 yıl vadeli Alman tahvili tutmak yerine İspanyol tahvili tutmak için ekstra 190 baz puan faiz talep ediyor. Bu rakam, Kasım sonundaki zirve olan 283'un ve altı aylık ortalama olan 211'den daha düşük. Yunanistan için bu fark dün rekor seviye olan 981'e çıkarken, Portekiz için 550 seviyesinde bulunuyor.

Londra'daki Newton!da sabit getirili menkul kıymetler bölümünün başı olan Paul Brain, kendi fonunun dört hafta önce İspanyol tahvillerini sattığımı ve bankacılık sektöründeki sorunların boyutu ve düşen gayrımenkul piyasasından kaynaklanan kötü kredilerin mitarı açıklığa kavuşmadan önce İspanyol tahvillerini satın alma planlarının olmadığını söyledi.