Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 15.04.2011 - Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, Akbank'ın toplam kredileri içinde KOBİ kredilerinin payının yüzde 30'a yükseldiğini belirterek, ''Maliyetler tarafında kademeli de olsa ufak tefek artışlar göreceğiz. Ancak bu KOBİ'lerin günlük hayatını çok fazla değiştirecek bir artış olmayacak'' dedi.

Gür, düzenlediği basın toplantısında, Akbank'ın KOBİ bankacılığı konusunda temel amacının kısa vadeli bir başarı olmadığının altını çizerek, değer yaratmak ve sürdürülebilir büyümeye katkı sağlamak için çalıştıklarını söyledi.

Akbank'ın KOBİ'leri iş ortakları olarak gördüğünü, kendini KOBİ'lerle birlikte onlar için yeni projeler üretmeye adadığını anlatan Gür, ''(Sizin için) felsefemiz doğrultusunda KOBİ bankacılığındaki bilinen klasik iş yapma biçimini değiştiriyoruz. KOBİ bankacılığına yeni bir boyut getiriyoruz'' diye konuştu.

KOBİ'lerin Türkiye ekonomisinin dinamosu olduğunu, büyümenin sürekliliği açısından önemli fonksiyon üstlendiklerini anlatan Gür, KOBİ bankacılığı alanında yoğun bir rekabet yaşandığını, bunun da KOBİ'lere pozitif yansıdığını kaydetti.

Akbank'ın 865 şubesinde binin üzerinde KOBİ müşteri ilişkileri yöneticisiyle KOBİ'lere hizmet sunduğunu ve yıllar içinde KOBİ'lere desteklerinin arttığını söyleyen Gür, 2010 sonu itibariyle bir önceki yıla göre KOBİ kredilerinin yüzde 31,2 oranında artışla 16,7 milyar liraya çıktığını bildirdi.

Akbank'ın sadece satış amaçlı düşünmediğini, aynı zamanda KOBİ'lerin ihtiyaçları doğrultusunda doğru ürün ve hizmetleri tasarlamayı amaçladığını anlatan Gür, uygulamalarının müşteri profili özelinde proaktif bir biçimde şekillendirdiklerini söyledi.

Alternatif finansman imkanları içinde sermaye piyasalarının da gücüne inandıklarını vurgulayan Gür, KOBİ'lerin halka açılmalarının önemine değindi. Gelişen İşletmeler Piyasası'nın bu anlamda rolünün büyük olacağını ifade eden Gür, ''Borsada işlem gören şirketlerin kendilerine ait mali ve diğer bilgileri düzenli olarak kamuya duyuruyor olmaları ve bağımsız denetime tabii bulunmaları bu şirketlerle bankalar arasındaki kredi süreçlerini hızlandıracak'' şeklinde konuştu.



-KREDİ MALİYETLERİNDE ARTIŞ-



Gür, KOBİ'lerin Türkiye'de toplam krediler içinde yüzde 24'ler civarında pay aldığını, bunu yeterli bulmadıklarını, Akbank'ın toplam kredileri içinde KOBİ kredilerinin payının ise yüzde 30'a yükseldiğini belirterek, ''Bu da bizim odağımızı gösteriyor. KOBİ bankacılığındaki yerimizi pekiştireceğiz. Bu sadece söylemle olmayacak pazarda da bunu gösteriyor olacağız'' dedi.

Sorularını da yanıtlayan Gür, uluslararası finans kuruluşlarından sağladıkları kredilere ilişkin bir soru üzerine, dış kaynak büyüklüğünün 340 milyon avroya ulaştığını, cazip kaynağı buldukları noktada bunu müşterilerine ulaştırmak için gerekeni yapacaklarını söyledi.

Bu yıl bankaların kredi büyümelerinin yüzde 25'ler civarında olmasının öngörüldüğünü hatırlatan Gür, KOBİ kredilerinin bunun biraz daha üzerinde büyüyebileceğini bildirdi.

Bankacılık sektörüne ilişkin alınan önlemlerin KOBİ kredilerine yansıması konusunda bir soru üzerine Gür, ''Maliyetler tarafında kademeli de olsa ufak tefek artışlar göreceğiz. Ancak bu KOBİ'lerin günlük hayatını çok fazla değiştirecek bir artış olmayacak'' yanıtını verdi.

Munzam karşılıklarının artırılmasıyla ilgili bankacılık sektörün 75 milyar lira karşılık tutarını herhangi bir getiri sağlamaksızın Merkez Bankası nezdinde tuttuğunu söyleyen Gür, bunun bankacılık sektörünün karlığını etkileyeceğini, maliyetlerdeki artışın ise gecikmeli gerçekleştiğini söyledi. Gür, ''Munzam karşılıklar bence sektörün de özellikle ondan biraz getiri alma konusunda bir açılım gerekecektir'' dedi.