Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yüksek enflasyon ve zayıflayan doların etkisiyle Londra ve New York'ta rekor seviyeye yükselen altın fiyatları ufak değişiklik gösterdi. Gümüş ise 31 yılın zirvesine çıktı.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olan Çin'de tüketici fiyatları Mart ayında yüzde 5.4 artarak hükümetin 2011 hedefini aştı. Metal, bu yıl doların gerilemesi, Japonya'daki nükleer kriz ve Libya'daki çatışmalar nedeniyle yükseldi.

Cenevre'deki MKS Finance'te yönetici olan Afshin Nabavi, enflasyon endişelerinin altına olan ilgiyi artırdığını söyledi. Nabavi, jeopolitik sorunlarla doların değer kaybının da metali olumlu etkilediğini dile getirdi.

Külçe altının onsu yüzde 0.4 veya 5.17 dolar yükseldi ve Londra'da saat 10:17 itibariyle ufak değişiklikle 1,472.23 dolar oldu. Haziran vadeli altın, New York Comex'te 1,480.50 dolarla rekor kırmasının ardından ufak değişiklikle 1,473 dolar oldu.

6 ana para birimi karşısında doların performansını izleyen dolar endeksi ise 16 ayın en düşük seviyesine inmesinin ardından fazla değişiklik göstermedi. Külçe altın genelde Amerikan para biriminin aksi yönünde hareket ediyor. Bloomberg anketine katılan 18 yatırımcı ve analistten 14'ü altının gelecek hafta yükseleceği tahmininde bulundu. 3 kişi fiyatların düşeceğini belirtirken bir kişi ise çekimser kaldı.