Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Euro Bölgesi çevre ülkelerinin borç sorunlarının daha da kötüye gideceği endişeleri sonucu, 10 yıllık Yunanistan tahvili tutmak için yatırımcıların talep ettiği ekstra faizin 1,000 baz puan ile rekor seviyeye çıkması sonucu, dolar, yen ve sterlin karşısında düştü.

Dolar yen karşısında, ABD'de bugün açıklanan tüketici fiyatları enflasyonunun beklenenden düşük çıkması sonucu değer kaybetti. Yen ise, Çin'de enflasyonun son iki yılın en yüksek seviyesine çıkması sonrası, hükümetin ekonomiyi yavaşlatmak için sıkılaştırma tedbirleri alacağı endişesiyle gelen güvenli liman alımlarına bağlı olarak, önemli para birimlerinin tümü karşısında değer kazandı. 17 ülkenin para birimi euro, Moody's'in İrlanda'nın kredi notunu iki basamak düşürmesi ve Yunanistan'ın borçlarını yeniden yapılandırmayı önleme çabalarına bağlı olarak düştü.

Standard Chartered'ın New YOrk ofisinden David Mann, "Avrupa'da çevre ülkelerinin borçlarını ödeyememe tehliksine yönelik artan endişeler yeniden euro üzerinde baskı oluşturuyor" dedi ve "Halen krizin sonuna gelmiş değiliz" şeklinde görüş bildirdi.

Euro dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek, New York saati ile 09:07'de, euro başına 1.4422 dolar seviyesine indi. Parite dün New York'ta 1.4488 dolar seviyesindeydi. Euro yen akrşısında yüzde 0.9 düşerek, 120.97 seviyesinden 119.90 seviyesine geriledi. Dolar ise yen karşısında yüzde 0.4 düşerek, 83.50 seviyesinden 83.19 seviyesine geriledi ve haftalık düşüşünü yüzde 1.9'a genişletti.