Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin enflasyonu kontrol altına almak üzere bu yıl 4. kez bankaların munzam karşılıklarını artırması, önlemlerin ekonomik büyümeyi sınırlayacağına ilişkin endişeleri artırdı. Diğer yandan Hong Kong'da AIA Group'un hisselerinde görülen yükselişle birlikte, Asya Borsaları gün boyuncu kazanç ve zararlar arasında gidip geldi.

Çin imar bakanlığı tarafından kontrol edilen China Overseas Land&Investment Ltd. yüzde 1.8 değer kaybetti. Asya'nın en büyük 3. sigorta şirketi AIA Group ise şirketin yeni birimlerinin değerinin ilk çeyrekte yüzde 21 arttığını açıklamasının ardından yüzde 3.6 yükseldi. Apple Inc. bilgisayarlar için kılıf üreten Foxconn Technology Co., kazançların beklentilerin üzerinde geleceği yönündeki spekülasyonun etkisiyle yüzde 6.7 oranında prim yaptı. Japonya'nın en büyük üçüncü kablosuz taşıyıcısı Softbank Corp. ise Goldman Sachs'ın şirketin yatırım notunu düşürmesinin ardından yüzde 2.4 değer kaybetti.

Sıkılaştırma önlemlerinin ne ekonomi ne de hisseler için iyi olduğunu savunan Tokyo'dali Resona Bank Ltd.'ın baş stratejistlerinden Koichi Kurose, yatırımcılar için herhangi bir pozisyon almanın zorluğuna ve belirsizliklere dikkat çekti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 kazançla 136.12 puana yükseldi. Endeks, gün içinde ise yüzde 0.2'e varan kayıplar kaydetmişti. MSCI Asya Pasifik Endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 0.5 değer kaybederek, önceki 3 haftada elde ettiği kazançlı ortalamayı tersine çevirdi.

Japonya'daki Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.2 düşerken, Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.5; Yeni Zelanda'nın NZX 50 Endeksi de yüzde 0.3 artış kaydetti. Güney Kore Kospi Endeki de yüzde 0.2 yükseldi.