Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Cuma günü, bekleneni veremeyen bilançolar ve beklentileri karşılayan tüketici verileri sonrasında ABD Borsaları günü yükselişlerle tamamladılar. S&P 500 Endeksi günü % 0.4’lük artışla ve 1.319 puandan tamamladı. Haftanın genelinde ise % 0.6’lık bir düşüş kaydedildi. Bugün, petrol arama sahası tedarikçisi Haliburton (13:57) ve Citigroup (15:00) bilançoları açıklanacak, kapanış sonrasında ise Texas Instruments (23:30) karı bekleniyor.

Diğer yandan Chicago opsiyon borsasında opsiyonlara ödenen primlerden türetilen ve korku endeksi olarak da anılan VIX endeksi 2007’den bu yana en düşük seviyeye inerek azalan riske işaret etti. Yatırımcıların tipik olarak düşen hisse senetlerine karşı bir bahis olarak kullandıkları endeks son 4 yılın dibine inerek artan yatırımcı güvenine işaret etti.

ASYA’DA ÇİN ETKİSİ HAFİF OLDU

Geçen hafta gelen ve açıklanmadan piyasalara sızan Çin makro verileri sonrasında hükümetin hedefi olan % 4’ün üstünde kalmaya devam eden tüketici fiyatları % 5.4 gelerek yeni bir önlemi tetikledi. Büyük bankalara uygulanan zorunlu karşılıklar % 20’den % 20.5’e yükseltildi. Borsa tarafında tepki görülmezken yeni artışların da gelebileceği sinyali verildi. Japonya’da ise reaktörün son durumuna ilişkin yapılan açıklamada çalışmaların başarıyla yürütüldüğü ve 6 ay içinde ısının da yeterli düşük düzeye geleceği bildirildi. Sabah saatlerinde Nikkei 225 Endeksi % 0.06 aşağıda, Çin’de ise Şanghay Bileşik Endeksi % 0.19 primli. Asya’nın geri kalanında ise dar bantta karışık bir seyir görülüyor. Yeni Zelanda Doları ise son gelen enflasyon verilerinin ardından düşüyor, Kiwi olarak da anılan para birimi ABD Doları’na karşı % 0.68 aşağıdan işlem görüyor.

YUNANİSTAN ENDİŞELERİ İZLENİYOR, FİNLANDİYA’DA SEÇİM SONUÇLARI RADARDA

Alman yetkililerden gelen ve Yunanistan’ın borçlarını yeniden yapılandırması gerektiğini belirten açıklamalar tartışılmaya devam ediyor. Borçların yeniden yapılandırılması durumunda Yunan bonolarına ilişkin yeniden fiyatlamalar gelebileceği ve sonucunda da elinde bono bulunduranların zarar realize etmek zorunda kalacakları endişesi hakim. Ülkenin 10 yıllık tahvil faizi % 13.82’ye çıkarken bu endişelerle Euro, Dolar’a karşı 1.4379’a geriledi. Finlandiya’da ise seçim sonrasında kurtarmalara karşı çıkan kanatların koalisyon kurma olasılıkları da Euro’yu rahatsız ediyor. Ortak karar gereken konularda birliğin beraber hareket edemeyeceğini düşünen oyuncular Euro’da satışa yöneliyorlar.

PETROL GEVŞİYOR, ALTIN REKORDA

Suudi Arabistan’dan gelen üretim düşüşü haberleri petrolü aşağı çekiyor. Günlük üretiminin 820 bin varil civarında aşağı geldiğini belirten ülke, şu an piyasada bol bol arz olduğunu açıkladı. Beyanlar sonrasında ABD tipi ham petrol 109 Dolar / Varil’e gevşedi ve % 0.54 aşağıda. Brent tipi petrol ise 123 Dolar’a indi. Yunanistan endişeleri ile yeniden alevlenen altın fiyatları ise 1.488,68 Dolar / Ons ile yeni rekor kırdı. Enflasyon endişeleri ve piyasa riski sebebiyle yükselmeye devam eden bir diğer emtia ise gümüş oldu, 43 Doları aşan fiyatlar yeniden son 31 yılın zirvesine işaret etti.

İÇERİDE FAİZİN SEYRİ VE PPK BEKLENİYOR

Cuma günü % 8.59 bileşiğe gevşeyen gösterge tahvil faizi piyasaya moral verirken Perşembe günü yeni başkanıyla toplanacak olan Para Politikası Kurulu bekleniyor. Bu toplantıda bir değişikliğe gitmesi beklenmeyen bankanın yapacağı açıklamalar yakından takip edilecek.

69 bin seviyesine yükseldikçe zorlanan İMKB 100 Endeksinde ise 67.500-800 bölgesi destek olarak takip ediliyor. İlk çeyrek bilançolarının da yavaş yavaş gelmeye başlayacağı haftada ilk büyük bilanço olarak Türk Telekom bekleniyor. TL ise Asya seansında Dolara karşı 1.5168 düzeyinde, Euro / TL 2.1795 iken Sepet Kur ise 1.8481’de yatay.

Bugün beklenen ekonomik açıklamalar ise aşağıdaki gibi:
 
- TÜİK/TCMB Mart Tüketici Güven Endeksi sonuçlarını açıklayacak 10:00 Önceki: 2.49% ve 93.56

- TCMB Şubat uluslararası yatırım pozisyonu verilerini 10:00 Önceki: -349.5 milyar dolar

- Dış Ticaret Müsteşarlığı 2011 yılı 2. dönem Dış Ticaret Beklenti Anketini yayımlayacak.

- Macaristan Merkez Bankası faiz kararı açıklanacak 15:00 Önceki: 6.00%

- Euro Bögesi Nisan ayı Tüketici Güven Endeksi (öncü) açıklanacak 17:00

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü