Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyada yükselen enflasyon endişeleri ve Avupa'nın borç krizinin etkisiyle altın üçüncü günde de rekor kırdı. Gümüş de 31 yılın en yüksek seviyesinden işlem gördü.

Külçe altının onsu, yüzde 0.1 değer kazanarak 1,488.68 dolar oldu ve Singapur'da saat 8:40 itibariyle 1,487.47 dolar oldu. Haziran vadeli altın, New York Comex'te 1,489.70 dolar/ons'a yükseldi.

Citigroup'ta emtia araştırma bölümü yöneticisi olan David Thyrtell, Bloomberg'e "Euro bölgesindeki belirsizlikler ve Asya'daki enflasyona dair kaygılar fiyatları yönlendiren ana etkenler. Çin'in zorunlu karşılıkları yeniden artırması da önemli bir faktör oldu" dedi.

Çin Merkez Bankası, dün enflasyonla mücadele etmek için zorunlu karşılıkları yeniden artırırken Merkez Bankası Yöneticisi Zhour Xiaochuan, sıkılaştırmanın bir müddet daha süreceğini belirtti. Çin'deki tüketici fiyatları Mart ayında 2008'den ber, en hızlı yükselişi kaydederek hükümetin üçüncü aylık hedefini aştı.

Euro bölgesinde de enflasyon Şubat ayında yüzde 2.4'ten yüzde 2.7'ye yükselirken ABD'de Mart ayında toptan satışları geçtiğimiz yıla oranla yüzde 5.8 arttı.

Geçtiğimiz yıl yüzde 31 yükselen altın fiyatları merkez bankalarının politikalarıyla para birimlerinin değer kaybedeceği endişesiyle 2001'den beri her yıl yükseliyor. Bu yıl fiyatların artmasında Ortadoğu'da yaşanan çatışmalar, Avrupa'daki borç krizi ve Japonya'daki nükleer kriz oldu.