Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in bankaların zorunlu karşılık oranlarını yüzde 0.5 artırmasının ekonomiye zarar vermeyeceğine yönelik spekülasyon ve emlak fiyatlarındaki artışın yavaşlamasının sıkılaştırma önlemlerinin işe yaradığının sinyali olarak algılanması üzerine Çin'de hisseler ikinci gününde de değer kazandı.

Ülkenin en büyük ikinci emlak şirketi Poly Real Estate Group Co., Pekin'deki konut fiyatlarının Şubat'tan Mart'a artış kaydetmemiş olmasının sonucunda, emlak şirketlerindeki değerlenmeye öncülük etti. Çin2in en büyük petrol üreticisi PetroChina Co., ilk çeyrekte beklenenin üzerinde kâr açıklaması üzerine 2 haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.

Munzam karşılıklardaki artışın beklenti dahilinde gerçekleşmesinin etkisiyle piyasanın bunu fiyatlamış olduğunu belirten Franklin Templeton Sealand Fund Management Co.'nun portföy yöneticilerinden Pan Jiang, düşük değerlemeye sahip şirketler başta olmak üzere Çin Borsası hakkında iyimser olduklarını söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 kazançla 3,058.83 puana yükseldi. CSI 300 Endeksi de yüzde 0.1 değerlenmeyle 3,361.47 puandan işlem gördü. Şanghay Endeksi bu yıl yüzde 8.9 kazançla Asya borsaları arasında en iyi performansı gösterdi. Endeksteki artışta, Çin'in büyümesine ilişkin iyimserlik ve şirket kazançlarının enflasyon önlemlerine dair endişelerin önüne geçmesi etkili oldu.

Çin Merkez Bankası 2010'dan bu yana munzam karşılık oranlarını 10 kez artırdı. Çin'de munzam karşılık oranları yüzde 20.5 ile rekor seviyede seyrediyor.