Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'daki yasakoyucuların enflasyon önlemleri kapsamında para birimlerinin değerlenmesine izin vereceği yönündeki spekülasyon Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerin gölgesinde kaldı ve Asya paraları değer kaybetti.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, Finlandiya'da haftasonu gerçekleştirilen seçimlerin ardından Portekiz'in kurtarılmasına destek vermeyeceği düşüncesiyle yüzde 0.1 geriledi. Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, 16 Nisan'da yaptığı açıklamada parasal sıkılaştırmaların bir süre daha devam edeceğini söylemesinin ardından, bankaların zorunlu karşılıklarındaki artışın da 21 Nisan'dan itibaren uygulanmaya başlayacağını duyurdu.

Portekiz'in kurtarma paketinin kabulüne ilişkin endişelerin bulunduğuna dikkat çeken Standard&Chartered Plc.'nin Döviz stratejistlerinden Thomas Herr, Çin'in kararının Asya paraları için olumlu olduğunu, bunun yuandaki değerlenmeyi de bir miktar hızlandıracağını söyledi.

Endonezya rupisi dolar karşısında yüzde 0.1 düşüşle 8,673'a geriledi. Filipin pezosu ve Tayvan doları da yüzde 0.1'er değer kaybetti ve sırasıyla 43.28 ve 29.071'den işlem gördü. Yuan ise dolar karşısında yüzde 0.4 güçlenerek 6.5302'e yükseldi.

"Gerçek Finler" grubunun lideri Timo Soini, İskandinavya'daki vergi mükelleflerinin Yunanistan ve İrlanda'daki kurtarma paketlerinin yükünün altına girmesini doğru bulmadığını söyledi. Gerçek Finler, Finlandiya'da geçtiğimiz haftasonu gerçekleştiren seçimlerde yüzde 19'la lider parti oldu.