Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali El-Naimi, dünyanın en büyük petrol üreticisi olan ülkede geçen ay günlük 800,000 varillik kesintiye rağmen küresel piyasada arz fazlası olduğunu dile getirdi.

Kuveyt'teki bir konferansta açıklama yapan Petrol Bakanı El-Naimi, "Şubat'ta  9,125,100 varil olan günlük üretimimiz, Mart'ta 8,292,100 varil oldu. Nisan ayında üretim biraz daha yükselecek" dedi. Bakan, aynı zamanda atıl üretim kapasitesinin günlük 3.5 milyon varil, toplam kapasitenin ise 12.5 milyon varil oduğunu söyledi.

Suudi Arabistan, Şubat ayının ortalarında Libya'daki çatışmalar nedeniyle petrol üretimindeki kesintinin telafi edileceğini belirtmişti. Petrol üretimindeki düşüş üçüncü en büyük ham petrol tüketicisi olan Japonya'da yaşanan deprem ve nükleer kriz felaketiyle aynı zamana denk geldi. Japonya'nın günlük petrol ithalatı 4.2 milyon varil. Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Hideichi Okada, "Ülkede ekonomik büyüme oranı biraz düşecek. Bu da talepte düşüş olacağı anlamına geliyor. Ancak bu düşüşün ardından talep yeniden yükselecektir" diye konuştu.