Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in varlık fiyatlarındaki yükselişi durdurmak için aldığı önlemlerin sona ereceğine dair spekülasyon ve konut fiyatlarının düşmesiyle Londra'da bakır fiyatları altı gün içinde ilk kez yükseldi.

3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda yüzde 0.5 yükseldi ve ton başına 9,477 dolardan işlem gördü. Fiyatlar daha önce yüzde 0.6 kadar düşmüş, geçen hafta ise yüzde 4.8 gerilemişti. Haziran vadeli bakır kontratı Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda yüzde 0.4 yükselerek 71,110 yuan (10,895 dolar) oldu.

Pekin ve Shanghai'da yeni konut fiyatları düşerken Çin hükümeti, tüketici fiyatlarının 2008'den beri en büyük artışı kaydetmesinin ardından dün bankaların zorunlu karşık oranlarını bu yıl dördüncü kez artırdı.

Shanghai Cifco Futures'ta analist olan Wang Zhouyi, "Bazı piyasa katılımcıları sıkılaştırmada sona yaklaşıldığını düşünebilir. Hisse senetlerindeki yükselişler güvenin yerine gelmesinde yardımcı oldu" dedi.

Shanghai Bileşik Endeksi, bugün yüzde 0.6 tırmanarak 3,067.46 puana ulaştı. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2'lik gerilemenin ardından yüzde 0.2 değerlendi ve 136.14 puan oldu. Endeks, geçen hafta yüzde 0.5 gerileyerek 3 haftalık kazancını tersine çevirmişti.