G-20 kriterlerini Türkiye geçti
G-20 ülkeleri 3 makro kalemde belirlenen çerçeve üzerinde anlaştı. Türkiye, belirlenen kriterleri geçerken, 7 ülke kaldı ve inceleme aşamasına alındı
G-20 ülkelerinin Washington’da yapılan toplantılarında kritik kararlara imza atıldı. Geçen yıl “güçlü büyümeye” odaklanan G-20 ülkelerinin, bu yıl “denge”ye odaklanması dikkat çekti. Makro ekonomik dengesizliklerin ve dolayısıyla krizlerin önlenmesini amaçlayan G-20 ülkeleri çeşitli kalemler üzerinde kriterler belirledi. Buna göre, cari denge, kamu kesimi dengesi ve özel sektör dengesinden en az ikisinde sorun yaşayan ülkeler “inceleme” aşamasına alındı. Konuya yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre ABD, Japonya, Çin, Hindistan, Almanya, Fransa ve İngiltere inceleme aşamasına alındı.
Üç makro göstergede ABD’nin önerdiği sabit rasyoların belirlenmesine diğer ülkeler itiraz etti. Sonuçta üç makro kalem 4 metotla incelemeye alındı. Bu metotlar şöyle sıralanıyor:
1-Yapısal Yaklaşım: IMF’nin belirlediği ekonometrik bir model çerçevesinde her ülke tek tek incelemeye alındı. Cari, kamu kesimi ve özel kesim dengesinde hangi seviyelerin kritik olduğu tespit edildi.
2-İstatistiksel Yaklaşım: Ülkelerin mevcut makro verileri, uzun vadeli ortalamalarla kıyaslandı.
3-Gelişen/Gelişmiş Ülke Yaklaşımı: G-20 ülkeleri kendi içlerinde ayrıldı. Ülkelerin makro verileri kendi gruplarındaki ülkelerle kıyaslandı.
4-G-20 Yaklaşımı: Ülkelerin makro verileri diğer G-20 ülkeleri ile kıyaslandı.
Sonuç olarak, 4 metotla incelenen 3 makro kalemden en az ikisini geçemeyen ülkeler inceleme aşamasına alındı. Peki inceleme aşamasına alınan ülkeler bundan sonra ne yapacak?
SIRADA EYLEM PLANI VAR
İnceleme aşamasına alınan 7 ülke, Kasım ayındaki liderler zirvesinde kadar ülkedeki dengesizliklerin nedenleri konusunda bir inceleme yapacaklar. Kasım ayındaki zirvede ise bu dengesizlikleri gidermek için hangi önlemleri alacaklarını bir “Eylem Planı” ile duyuracaklar.
TÜRKİYE SINIFI GEÇTİ
Makro ekonomik verileri incelenen Türkiye’nin inceleme aşamasına kalmadığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre Türkiye, yalnızca cari denge konusunda sorunlu görülürken, kamu ve özel kesim dengesinden geçti. Dolayısıyla Türkiye, Kasım ayındaki liderler zirvesine rahat bir havada katılacak.
Kerim Karakaya (kkarakaya@bloomberght.com)