Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili, Avrupa'da hisse senetlerindeki düşüşler ve Yunanistan'ın borçlarını geri ödeyemeyeceğine yönelik endişelerin güvenli liman niteliğindeki yatırım araçlarına talebi artırması sonrası değer kazandı. Bu hareket ile birlikte tahvil faizi son üç haftanın en düşük seviyesine indi.

Bu kazançlar, 2 yıl vadeli Hazine kağıdında faizin 25 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini görmesini sağladı. Yunanistan'ın 10 yıl vadeli Hazine kağıdının faizi, Yunan yetkililerin borç yeniden yapılandırma haberlerini yalanlamasına rağmen, euroya geçişten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Finlandiya'da dünkü seçimlerden euroya şüphe ile bakan partilerin galip çıkması da bölgedeki borç krizine yönelik endişeleri artırdı. ABD Hazine kağıtları ayrıca, bu hafta açıklanacak olan ABD konut satışları ve konut inşaatları verilerinin Şubat ayındaki kayıpları geri alamayacağı yönündeki spekülasyonlardan da destek buldu.

Rabobank Groep'in Utrecht ofisinden kıdemli piyasa ekonomisti Philip Marey, "Güvenli liman fon akışları belirleyici konumda" dedi ve "ABD ekonomisinde bir miktar yavaşlama var. Ancak birçok kişinin hali hazırda bunu dikkate aldığını düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

10 yıl vadeli Hazine kağıdının faizi 4 baz puan düşerek, Londra saati ile 10:32'de, yüzde 3.37'ye düştü ve 24 Mart'ta bu yana en düşük seviyesini gördü. Şubat 2021 vadeli % 3.625 faizli kağıt ise 10/32 ya da 1,000 dolar nominal değer için 3.13 dolar yükselerek 102 1/16'ya yükseldi. İki yıl vadeli Hazine kağıdının faizi ise 2 baz puan düşerek % 0.68'e indi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 düştü ve geçen haftaki yüzde 1.4'lük düşüşünü genişletti.