Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıklardaki artış kararının bankacılık sektörüne maliyetinin 150 baz puan olduğunu söyledi. Bu artışın 120 baz puanın mevduatlara faiz ödenmemesi kararından geldiğini belirten Keskin, mevduatlara tekrar faiz ödenmesini talep ettiklerini söyledi.

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, Merkez'in zorunlu karşılıkları yüzde 13,5 ortalamaya çekerek faiz oranlarını da 0'a indirmesinin bankacılık sektörüne getirdiği maliyetin 150 baz puan olduğunu söyledi.

Türkiye Bankalar Birliği'nin “çok yaşa bebek” projesi kapsamında Nevşehir'de düzenlenen toplantıda konuşan Keskin, bankaların mevduatlara tekrar faiz ödenmesini talep ettiğine dikkat çekti.

Merkez'in aldığı önlemlerin sektörde hissedilmeye başladığını belirten Keskin, kredi faiz oranlarının 40 baz puana kadar artış kaydettiğini söyledi.

Yüzde 25'lik kredi büyümesini bankaların yönetmekte zorlandıklarını belirten Ekrem Keskin, Devlet Bakanı Ali Babacan ile yaptıkları toplantıda sınırlamanın tüm kredilerde değil de ithalatı ya da cari açığı daha fazla etkileyen kredi türlerinde olmasını talep ettiklerini söyledi.

Keskin, özkaynakları destekleyecek kâr artışının olmadığını, kârı görmeyen yatırımcıların hiçbir sektöre girmeyeceğini söyledi.

Genel Sekreter Keskin, yeni merkez bankası başkanı seçilen Erdem Başçı'yla iyi ilişkileri olduğunu, hiçbir zaman iletişim sıkıntısı çekmediklerini de sözlerine ekledi.

Pınar Sungur (psungur@bloomberght.com)