Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

S&P, ABD’nin uzun vadeli borç görünümünü durağandan negatife çekti. Borç ödeme kabiliyetinin, zaman içinde gerekli düzeltmeler yapılmazsa zayıflayacağı tahmininde bulunan derecelendirme kuruluşu, notu 'AAA' seviyesinde olan ülkenin notunu olası bir indirim için izlemeye aldı. ABD Hazinesi’nden gelen tepkiler ise durumu daha da karmaşık bir hale getirdi. ABD’nin lider rolünün göz ardı edildiğini savunan Hazine sözcüsü indirimin yersiz olduğuna ilişkin görüş bildirdi.

Açıklamalar sonrasında ABD Borsalarında kayıplar % 2’yi buldu, Almanya Dax Endeksi’nde düşüş % 2.29 seviyesinde. İngiltere FTSE 100 Endeksi ise % 2.25 düşüş gösteriyor. İMKB 100 Endeksi’nde ise düşüş % 3'ü buldu.

RİSKLİ KURLAR SATILIYOR

Sabah açılıştan bu yana Yunanistan endişeleri ile düşen endeksler ve gerileyen Euro not haberleriyle beraber kırmızılarını daha da derinleştirdiler. Euro / Dolar paritesi 1.4263 ile % 1.15 düşüş gösterirken Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülke para birimleri büyük düşüşler gösterdiler. Polonya Zlotisi % 2.22 düşerken Macar Forinti % 1.56 kayıp yaşıyor. TL de bu harekete uyarak gevşiyor, Dolar’a karşı % 1.74’lük düşüş gösteren Türk Lirası gün içinde 1.54 seviyesinin de üstünü denedi. 200 günlük ortalamasından gelen satışlarla gerileyen TL’de gün içinde 1.5415’e çıkıldı.

BONOLARDA KARIŞIK SEYİR HAKİM

Açıklamlar sonrasında satılan ABD tahvilleri yatırımcıların güvensizliğini yansıtırken ABD 10 yıllık tahvil faizi % 3.4340 seviyesine tırmandı. Alman 10 yıllık tahvil faizi güvenli liman talebi ile alım yönünde ilerlerken faiz % 3.28 düzeyine indi ve günlük bazda % 2.78’lik düşüş gösterdi. Gösterge tahvil ise günü % 1.16 yükselerek % 8.69 bileşikten tamamladı. 2 yıllık Yunan tahvilinde gelinen seviye ise Euro bölgesi rekoru kırarak % 20’ye çıktı.

ALTIN YENİ REKOR KIRDI

ABD’ye ilişkin endişelerin artmasıyla spot altın fiyatı 1.497 Dolar / Ons ile rekor kırdı. Gümüşte yükseliş devam ederken 43.52 Dolar / Ons ile son 31 yılın zirvesine doğru hareket yaşandı. Petrol ise gelen satışlarla gevşedi. Risk iştahındaki ani dönüş sonrasında satılan ham petrol vadelilerinde ABD tipi ham petrol fiyatı varil başına 106.92 Dolar’a geriledi.

GARANTİ YATIRIM/CÖMERT: "PİYASALARDA SATIŞ BASKISI SÜRECEK"

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert konuyla ilgili olarak, "S&P revizyona gerekçe olarak ABD’li yetkililerin, ülkedeki mali bozulmayı tersine çevirecek bir strateji üzerinde uzlaşamamalarını ve uzun vadedeki olası mali baskıları gösteriyor. Kredi notu görünümünün negatife çekilmesi, S&P’nin bir süre sonra ABD’nin kredi notunu düşürebileceğine işaret ediyor. Her ne kadar ABD’nin mali durumu kriz sırasında çok bozulduysa da, kredi kurumlarının ABD’nin notunu indirmeleri siyasi açıdan zorlayıcı olabilir" dedi.

"TÜRK PİYASALARINDA TREND DEĞİŞİKLİĞİ BEKLEMİYORUZ"

Piyasalar haberi sindirinceye kadar satış baskısının sürebileceğini belirten Cömert, Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde buna bağlı olarak bir miktar çıkış görüleceğini ancak bu aşamada Türk piyasalarında bir trend değişikliği beklemediklerini dile getirdi.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü