Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard & Poor's Kredi Derecelendirme Kurluşu'nun ABD'nin görünümünü durağandan negatife çevirmesinin ardından Avrupa hisse senetleri 3 haftanın en büyük düşüşünü gösterdi. Düşüşe diğer bir neden olarak Yunanistan'ın borçlarını yeniden yapılandırma gereksinimi içinde olması gösteriliyor.

Alpha Bank SA ve Societe Generale SA hisselerinin her biri yüzde 3'ten fazla değer kaybederek banka hisselerinin satışlarına öncülük ettiler. Goldman Sachs; Salzgitter AG için yatırımcıların hisselerini satması gerektiği yönünde tavsiye belirttikten sonra çelik üreticisinin hisseleri ise yüzde  5.1 düştü. Synthes ise Johnson & Johnson'a devr konusunu doğruladıktan sonra şirketin hisseleri yüzde 5.6 artış gösterdi.

Stoxx Avrupa 600 Endeksi yüzde 1.7 gerileyerek Londra'da 273.05 seviyesinden kapandı. Yunanistan'ın borç krizi nedeniyle kayıpta olan endeks; S&P'nin ABD'nin görünümünü negatife çevirmesinin ardından kayıplarını genişletti. Uluslararası Para Fonu'nun büyüme tahminini düşürmesinin ardından endeks geçtiğimiz haftayı yüzde 1.4 kayıpla kapamıştı.

Banka ve sigorta şirketlerinin satışlarının öncülüğünde Batı Avrupa'nın ulusal gösterge endekslerinin tamamı günü düşüşle kapadılar. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi ve Almanya'nın DAX Endeksi yüzde 2.1 değer kaybederken; Fransa'nın CAC 40 Endeksi ise yüzde 2.4 düşüş gösterdi.