Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard&Poor's, ABD'nin AAA kredi notunu teyit ederken, Kongre'de bütçe açığının giderilmesine yönelik anlaşmazlığın giderilemeyeceğini öngördü ve görünümünü negatif olarak belirledi.Kuruluş, bütçe sorunlarının 2013'e kadar çözümlenememesi nedeniyle, not indirimi olasılığını ise yüzde 33 olarak açıkladı.

Açıklamada, kapsamlı bir uygulama hazırlanmaması halinde ABD'nin mali profilinin diğer AAA notuna sahip ülkelere oranla daha da zayıflayacağı öngörüldü.

ABD Başkanı Barack Obama tarafından Şubat'ta açıklanan 2012 mali yılı bütçesine göre, toplam borcun 2016'ya kadar 20.8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

ABD Hazinesi, hükümetin 14.3 trilyon dolarlık borç tavanı sınırına Mayıs ortasına kadar erişebileceği ve Temmuz başına kadar temerrütten kaçmak için seçeneklerinin tükeneceği tahmininde bulundu.      

S&P'nin görünümü düşürmesi, ABD hazinesi'nin sert tepkisine neden oldu.

Hazine Müsteşar Yardımcısı Mary Miller, S&P'nin görünümü düşürmesinin ABD'nin liderliğini hafife aldığına işaret ederken, "liderler ülkenin karşı karşıya kaldığı büyük mali sorunlar karşısında işbirliği yapacaktır" dedi.

Beyaz Saray Başekonomisti Austan Goolsbee de, S&P'nin kararını fazla önemsememek gerektiğine işaret ederek, "ABD'nin borçlanma kabiliyetinde değişiklik yok" dedi. Goolsbee, kararın politik olduğunu vurguladı.

Not görünümünün indirilmesi tüm dünya piyasalarında satışla karşılanırken; altın rekor fiyatları rekor kırdı.