Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un ABD'nin kredi notunun görünümünü negatife indirmesi, küresel ekonomideki toparlanmaya ilişkin endişeleri artırdı; Asya hisselerinde yoğun satışlar görüldü.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyoto Motor Corp. yüzde 2.8 değer kaybetti. Avustralya'nın en büyük petrol üreticisi BHP Billiton Ltd., petrol ve metal fiyatlarındaki gevşemeyle yüzde 1.8 geriledi. Samsung Electronics, Apple'ın şirkete tasarımı kopyalama iddiasıyla dava açmasının ardından yüzde 0.9 düştü. Dünyanın en büyük ikinci yarı-iletken test araçları üreticisi Advantest Corp. ise Texas Instruments'ın kazanç ve kârlarının ilk çeyrekte beklentinin altında kalmasıyla yüzde 4.3 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.4 düşüşle 133.75 puana geriledi. Endeks geçtiğimiz hafta, 3 haftalık kazançlarını geri iade ederek yüzde 0.5 düşmüştü.

"ABD'nin kredi notu düşürülürse, bu küresel bazda deflasyonist baskıları artırır" diyen Pengana Capital Ltd.'ın analistlerinden Tim Schroeders, ABD'nin notunun tüm piyasaları etkileyeceğine dikkat çekti.

Japonya'daki Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.5 değer kaybetti. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.3; Yeni Zelanda'daki NZX 50 Endeksi yüzde 0.7 ve Güney Kore Kospi Endeksi de yüzde yüzde 1 değer kaybetti.

Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi yüzde 1.3 gerilerken, Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi de yüzde 1.4 düşüş kaydetti.