Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard & Poor's'un ABD'nin kredi görünümünü düşürmesiyle külçe altının rekor kırmasının ardından yatırımcıların satışa yönelmesiyle metal fiyatları geriledi.

Külçe altının onsu, dün 1,497.90 dolarla rekor kırmasının ardından yüzde 0.4 gerileyerek Singapur'da saat 11:28 itibariyle 1,490.03 dolardan işlem gördü. Haziran vadeli kontrat, New York'ta 1,498.60 dolar olarak rekor kırmasının ardından yüzde 0.1 değer kaybetti ve 1,490.80 dolar oldu.

Seul'deki KEB Futures'ta trader olan Hwang Il Doo, "Altın önemli bir seviye olan 1,500 dolara yaklaşınca satışlar olduğunu gördük. Altın için boğa piyasası değişmiş değil ve metal önümüzdeki hafta bu seviyeyi kıracak" dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's dün, ABD'nin artan bütçe açığını gerekçe göstererek, kredi notu görünümünü durağandan negatife indirmişti. Not indirimi, Moody's'in geçtiğimiz hafta İrlanda'nın notunu indirme kararının ardından geldi. Amerikan para birimi Dolar, bu yıl ana para birimlerinin oluşturduğu sepet karşısında yüzde 4.4 değer kaybetti.

New York'taki Euro Pacific Capital'de üst düzey ekonomist olan Michael Pento, ABD'nin not indiriminin şok edici olduğunu söyledi. Geçtiğimiz 3 yılda altının ralli yapacağına dair doğru tahminde bulunan Pento, 2011'de metalin 1,600 dolara ulaşacağını söyledi.