Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bir kez daha borç krizinin eşiğine gelen Yunanistan'da ülkenin temerrüde düşmesi riski, 2 ve 10 yıllık tahvillerin faizine yansıdı. Yunanistan'da tahvil faizleri euro öncesi dönemden bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Yunanistan'daki 2 yıllık tahvilin faizinin yüzde 20 artış kaydetmesiyle ülke, gelişmiş ülkeler arasında en yüksek borçlanma maliyetine sahip olan ülke konumuna yükseldi. Portekiz'deki 2 ve 10 yıllık tahviller ise Yunanistan'ın hemen ardından euro-döneminin en yüksek seviyelerine tırmandı.

Finlandiya'da euro karşıtı bloğun seçimlerde galip gelmesi, bölgede verilen kurtarma paketlerini de tehdit ediyor. Dün İspanya 12 ve 18 yıllık hazine tahvillerini ihraç ederken, Belçika da 2, 10 ve 30 yıllık tahvillerinin satışını gerçekleştirdi. Almanya'daki tahvillerinde ise güvenli olması sebebiyle talep artışı yaşandı.

Riskin şu an piyasalardaki en önemli faktör olduğunu hatırlatan Frankfurt'taki Commerzbank'ın stratejistlerinden Christopher Rieger, yeniden yapılandırma tartışmaları ve Finlandiya'daki seçimlerin risk duyarlılığını tetiklediğini hatırlattı. Rieger, tahvillerde daha fazla kazanç beklediklerini, Belçika ile İspanyol tahvillerinin faiz farkının genişleyeceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

2 yıllık Yunanistan tahvilleri dün (Pazartesi) 161 baz puanlık artışla yüzde 20.11'e çıktı. 10 yıllık tahvillerin faizi ise 71 baz puan yükselerek yüzde 14.54 olarak gerçekleşti.