Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya tarafından yeniden gündeme getirilen Avrupa'nın borç krizi tartışmaları, yeniden yapılandırma konusunu da hararetlendirdi. Yunanistan'ın temerrüde düşmesi hâlinde Avrupa'daki bankacılık sistemi Avrupa Merkez Bankası dahil zor durumda kalabilir ve zarar yol açabilir.

Ancak CreditSights Inc.'in stratejistlerinden David Watts, Yunanistan'ın yeniden yapılandırılmasının da İspanya'daki krizi hızlandırabileceğini konusunda uyardı. Watts, "o noktada yeniden yapılandırmayla Yunanistan'ı kurtarmak değil, İspanya'nın krizinden kaynaklanacak sorunlar daha önemli olacaktır. Konu, sonuçları tam olarak tartışılmadan ele alınıyor" yorumunda bulundu.

Alman yetkililerin, Yunanistan'ın yeniden yapılandırmaya alternatif olarak yapabileceklerinin sınırlandığı yönünde spekülasyon yayması, aynı zamanda kurtarma paketlerine karşı isteksizliklerinin de altını çiziyor. Ancak unutulmaması gereken bir konu ise, finansal krizlerin tek başına ülkelerde yaşanmadığı ve mutlaka sıçramalara sebep olduğu.

Tayland'da 1997'de yaşanan devalüasyon, Asya krizini tetiklerken, Latin Amerika'daki kriz de ABD'nin garanti olarak Brady tahvilleri adı altında, bir tür tahvil takası gerçekleştirmesiyle sonuçlanmıştı.

Euro, dün 4 ayın en sert düşüşünü kaydederken, Yunanistan ve Portekiz tahvillerinin getirisi de zirveye tırmandı.