Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası bugün düzenlediği bir hafta vadeli repo ihalesi ile piyasayı 12 milyar TL fonladı. İhaleye 95 milyar 590 milyon TL teklif gelirken, ortalama bileşik, en düşük ve en yüksek faiz yüzde 6.45 seviyesinde gerçekleşti. Basit faizler ise en düşük, ortalama ve en yüksek yüzde 6.25 oldu.

KERESTECİ: "O/N REPO FAİZİNİN SON DÖNEMDEKİ SEYRİ İLGİNÇ"

Merkez Bankası'nın repo ihalesinin olağan olduğunu belirten HSBC Bank Stratejisti Fatih Keresteci, O/N repor faizinin son dönemdeki seyrinin ilginç olduğunu dile getirdi. Keresteci, "Geçmiş ihalelere bakıldığında genelde 6-8 kat arası teklif geliyor. Bu nedenle normal. Repo tutarı da beklentiler paralelinde. Ancak, ilginç olanı O/N repo faizinin son dönemdeki seyri" dedi.

Keresteci sözlerine şöyle devam etti; "TCMB'nin politika faizi %6.25 ve gecelik faiz oranını da bu seviyenin 25 baz puan çevresinde oluşturmaya çalışacağını söylemişti. Geçen munzam döneminde ortalama oran %7.1 olmuş. Bu teorik olarak TCMB'nin faiz artırdığı anlamına gelir ancak zorunlu karşılık oranındaki sert artırım nedeniyle bu dönemde oluşan faizin kalıcı olmayabileceğini düşünmek lazım. Ancak, hem dün hem de bugün gecelik faiz oranı %7'nin üzerinde geçiyor. Önümüzdeki dönemde de bu eğilimin devam etmesi durumunda TCMB'nin örtük bir faiz artırımına gittiğini düşünebiliriz ki bu bono ve tahvil piyasası için olumsuz olabilir"