Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yuanın değeriyle çok fazla eleştirinin hedefi olan Çin'de merkez bankası başkanı yardımcısı Hu Xiaolian, enflasyon önlemleri kapsamında yuanın esnekliğinin artırılabileceğini aktardı.

Çin Merkez Bankası'nın internet sayfasında yer alan habere göre Hu, daha esnek yuanın ithal enflasyondan kaynaklanan baskıları azaltabileceğini söyledi. Son 3 ayın en hızlı seviyesinde seyreden enflasyon, ülkenin başbakanı Wen Jiabao'nun hükümetinin yuan politikalarını gevşetebilir.

ABD, bugün dolar karşısında 6.53'le 17 yılın en yüksek seviyesini test eden yuanın değerinin bilerek düşük tutulduğunu ve bunu küresel ekonomik dengesizlikleri artıran faktörlerin arasında sayıyor.

Çin Başbakanı Wen, geçtiğimiz hafta daha esnek yuanın fiyat kontrolünde etkili olabileceğini söylemişti.

Ancak Çin Merkez Bankası danışmanlarından Xia Bin, yuanın uzun vadeli olarak kademeli değerlenmesinin, mevcut durumun yuandan sağlanacak hızlı kazançları idare edebilecek durumda olmadığını belirtiyor.

Diğer yandan merkez bankasının hâlâ daha munzam karşılıkları artırabileceği, bunun belirli bir üst seviyesi olmadığı merkez bankası tarafından sıkça savunuluyor. Çin'de munzam karşılıklar yüzde 20.5 ile rekor seviyede seyrediyor.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisinde enflasyon ise Mart ayında yüzde 5.4 hızlanmıştı.