Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi, tahvil yatırımcılarının, ABD borçlanma kağıtlarının S&P'nin ABD'nin not görünümünü düşürmesine karşın halen yatırımcıları çektiğini belirtmeleri ile birlikte, son üç haftanın en düşük seviyesine yaklaştı.

İki yıl vadelitahvillerin faizi ise 24 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Japonya Maliye Bakanı Yoshihiko Noda'nın bugün Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında, ABD borçlanma kağıtlarının halen "cazip" olduğunu söyledi. Bu açıklama, Ekonomi ve Maliye Politikası Bakanı Kaoru Yosano'nun görüşünün tekrarıydı. Dünyanın en büyük tahvil fonunu yöneten Pacific Investment Management Co., Hazine kağıdı piyasasının halen diğer ülkelerin yatırım yapmaları için bir yer olacağını söyledi. ABD Hazine kağıtları, Euro Bölgesi'nin borç krizi ile mücadele etmesi ile birlikte, güvenli yatırım aracı statüsünden faydalandı.

Deutsche Bank AG'nin Londra ofisinden sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Mohit Kumar, "ABD Hazine kağıtlarının çok az alternatifi var" dedi ve "Eğer Avrupa kötü durumda olmasaydı, yatırımcıların ABD Hazine kağıtlarından çıkıp Avrupa varlıklarına dönebileceklerini söyleyebilirdiniz. Ancak şimdi, alternatifler çok az. Özellikle yeniden yatırıma yöneltilmesi gereken paranın miktarı ile karşılaştırıldığında" şeklinde görüş bildirdi.

10 yıl vadeli ABD HAzine kağıdının faizi, dünkü 3 baz puanlık düşüşün ardından bugün 1 baz puan yükselerek, Londra saati ile 10:322de, yüzde 3.39'a geldi. Şubat 2021'de vadesi dolacak yüzde 3.625 faizli kağıdın fiyatı ise 101 29/32 seviyesinde. 10 yıllık kağıdın faizi dün yüzde 3.36'ya düşerek 24 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine inmişti. İki yıl vadeli tahvilin faizi ise fazla değişmeyerek yüzde 0.67'de kaldı.

10 yıl vadeli kağıdın faizi, ABD'nin üçüncü yılda da 1 triyon doların üzerinde açık verecek olmasına karşın, bir yıl önceki seviyesi olan yüzde 3.80'nin ve son yirmi yılın ortalaması olan % 5.21'in altında. Bloomberg'in araştırmasına göre, faizlerin yıl boyunca yüzde 4'ün altında kalması bekleniyor.

S&P dün ABD'nin not görünümünü düşürdü ve 2013 yılına kadar bütçe açıklarının ve ulusal borcun düşürülmesine yönelik bir planda anlaşma sağlanamazsa, "AAA" olan kredi notunun düşürülebileceğinin işaretini verdi.