Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, dün Standard & Poor's'un (S&P) ABD'nin görünümünü düşürmesinin ardından gelen hızlı satışların "aşırı tepki" olarak nitenmesinin ardından bugün yükseldi. Hisseler böylelikle, üç günün ardından ilk kez yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Londra saati ile 13:07'de, yüzde 0.2 yükselerek 1,164.12 puana çıktı. Rusya'da Micex Endeksi, dün yüzde 3.7 ile son dokuz ayın en hızlı düşüşünü gösterdikten sonra, bugün yüzde 1.5'lik bir sıçrama gerçekleştirdi. Macaristan'da BUX Endeksi, dün yüzde 3.8 düştükten sonra bugün yüzde 1.6 yükseldi. Şanghay Bileşik Endeksi ise yüzde 1.9 düşerek son iki ayın en hızlı gerilemesini gerçekleştirdi.

S&P dün ABD'nin kredi notunu "AAA" olarak teyit etti ve artan bütçe açıkları ve borçlardan dolayı not görünümünü "durağan"dan "negatif"e düşürerek önümüzdeki iki yıl içinde not düşürme ihtimalinin üçte bir olduğunu işaret etti. Bu karar sonrası, MSCI Endeksi yüzde 1.7 düşerken, bugün en iyi performans gösteren Borsalardan olan Macaristan ve Rusya borsaları, 90 küresel endeks arasında en hızlı kaybı yaşayan borsalar oldu.

Danske Bank A/S'nin Kopenhag ofisinden şef gelişen piyasalar analisti Lars Christensen, "Biraz düzeltme yaptığımızı düşünüyorum. Dün gelişen piyasalarda aşırı reaksiyon var gibi göründü" dedi ve "Çin'de parasal sıkılaştırma ve Yunanistan'ın borçlarına yönelik endişeler de gelişen piyasa varlıkları üzerinde baskı oluşturuyor" şeklinde görüş bildirdi.