Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT Muhabiri Hande Berktan'a konuşan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen Merkez Bankasının ekonomi soğutmaya yönelik aldığı kararları ve Garanti Bankası ile Bank of America Merill Lynch arasında uluslararası firmalara yönelik işbirliğini anlattı.

Merkez Bankası'nın Aralık ayından beri aldığı kararların normalde bankaların kredi faizlerine yansıtmasının gerekli olduğuna dikkat çeken Egemen, "İlk aylarda bankalar bunu yapmadı ancak 400 baz puanlık artışın ardından  bankalar kredi faizlerine bunu yansıtmaya başladı.Bunun da bankaların karlılığına olumsuz etkileyeceği şüphesiz" dedi.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Egemen, ülke açısından bakıldığında ise, hızla artmakta olan cari açığı frenlemeye yönelik alınan kararları yerinde olarak değerlendirdi; ancak henüz etkilerin görülmeye başlanmadığını vurguladı.

Egemen, bu yılın sonu itibariyle kredi büyümesinde hedeflenen yüzde 25'in  yakalanacağını, ancak şu anda cari açıkta yavaşlama görülmediğini ifade etti.

Garanti Bankası ile Bank of America Merill Lynch arasındaki işbirliğini de değerlendiren Egemen, Türkiye'de faaliyet göstermeye başlayacak yabancı sermayeli şirketlere vergi kaydından bankacılık mevzuatına kadar pek çok konuda hizmet sunacakalrını söyledi.

Ayrıca bu şirketlerin yurtdışındaki finans ve operasyon merkezlerinde BAML'nin ınternet şubesi cash pro veya caspro connect kullanılarak yapılan ödemelerin Garanti Bankası'ndaki hesaplardan otomatik olarak çıkması sağlanacak.