Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ YATIRIMCILARI SEVİNDİRDİ

Dün tepki vererek güne başlayan global risk piyasaları günün devamında ABD inşaat verisiyle kuvvetlendi. Günün devamında beklenenden iyi gelen Goldman Sachs bilançosu da günün ilk saatlerinde Borsalara, emtialara ve yüksek faiz veren kurlara destek olsa da günün devamında Goldman hisseleri bu performansın sürdürülemeyeceği beklentisi ile satıldı. Gün boyu artıda işlem gören ABD hisse senetleri günü de artıda tamamladılar. S&P 500 Endeksi günü % 0.57 yükselişle 1.312 puandan tamamlarken, Dow Jones Sanayi Endeksi ise % 0.53 yükselişle 12.266 puandan kapandı. Rekor kıran altın fiyatlarıyla moral bulan madencilik ve metal şirketleri ile moral bulan borsaların vadeli işlemlerde de yükseldiğini görüyoruz, elektronik seansta S&P 500 Endeksi’nin vadelileri % 0.58 primli. Kapanış sonrasında gelen 3 büyük şirketten ikisi olumlu karşılandı. Yahoo ve Intel uzatılmış seansta yükselirken Intel hisselerindeki seans sonu hacim son zamanların en yükseklerinden biri oldu ve hisseler % 5 ralli yaptı. IBM hisseleri ise % 2 kadar gevşedi.

EMTİALARDA YÜKSELİŞ VAR, ALTIN 1.500 DOLAR İLE REKORDA

Zayıflayan Dolar ve artan enflayon bahisleri ile yükselen spot altın 1.500 Dolar’ı geçerek ons başına gördüğü en yüksek seviyeye çıkmış oldu. Gümüş fiyatları da yükselişe eşlik ederken 44 Dolar / Ons’un üstünde seyreden fiyatlar 31 yılın zirvesinde kalmaya devam ediyor. Paladyum ve platin gibi değerli metaller de yükselmeye devam ediyorlar. Son alımlarla beraber altın fiyatlarındaki yükseliş sene başından bu yana % 5.51’I bulurken, gümüşteki yükseliş ise % 43.12’ye vardı.

Petrol fiyatı ise zayıflayan Dolar, devam eden global toparlanma ve Suriye’deki karışıklık gibi birçok sebeple yükseliyor. ABD tipi ham petrol fiyatı varil başına 109.06 Dolar düzeyine tırmanırken, Brent tipi ham petrolün fiyatı 121.88 Dolar’a çıktı. Kuru hava sebebiyle yükselen buğday fiyatları da hareketine devam ederken petroldeki momentumun devamıyla beraber kauçuk fiyatları da yükseliyor. Mısır ve kahve fiyatları da Asya seansında yükseliş gösteren emtialar arasında.

İÇ PİYASADA OLUMLU FİYATLAMA DEVAM EDİYOR

Dün 67.742 puandan kapanan İMKB 100 Endeksi 69 direncine yaklaştıkça artan baskıyla baş etmeye çalışacak, destek olarak ise teknik analistlerin 65.800 takibi sürüyor. Dün Bloomberg beklentisini aşarak 608 milyon TL yaklaşık net 1. Çeyrek karı açıklayan Türk Telekom ile başlayan bilanço sezonu takip ediliyor olacak.

Gösterge tahvilde ise % 8.58 bileşikten yapılan kapanış sonrasında ivmelenmenin 8.50 bileşiği kırıp kıramayacağı izlenecek. Yarın toplanacak Para Politikası Kurulu ilk kez Başkan Erdem Başçı’nın liderliğinde toplanacak. Kurulun politika faizinde değişikliğe gitmesi beklenmiyor, karşılık oranlarında atılacak olası adımların ise bu toplantıda hayata geçmesi beklenmiyor.

TL ise Pazartesi günkü satışın ardından toparlanmaya çalışıyor, Dolar’a karşı 1.5235 değerini alan Lira, Euro’ya karşı ise 2.1922 düzeyinde, Sepet Ku rise 1.8582’de.

BUGÜN NELER İZLENECEK ?

- Almanya'da Mart ayı ÜFE açıklanacak 09:00

- TÜİK, 2010 yılı Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri verileri ile 2011 yılı 1. Dönem Bina İnşaatı Maliyet Endeksi'ni yayımlayacak.

- Tayland ve İsveç Merkez Bankaları faiz kararını açıklayacak 10:30

- İzlanda Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak 11:00 Önceki: 5.25%

- İngiltere Merkez Bankası'nın son faiz toplantısının tutanakları açıklanacak 11:30

- ABD'de Mart ayı ikinci el konut satışları açıklanacak 17:00 Önceki: -9.6%

- ABD'de haftalık petrol stok verileri açıklanacak 17:30

- Hazine Müsteşarlığı, Mart 2011 dönemine ilişkin, Program Tanımlı Merkezi Yönetim Bütçesi, Konsolide Kamu Sektörü Dengesi, Genel Bütçe Finansmanı Verileri/Merkezi Yönetim Bütçe Finansmanı Verileri, Merkezi Yönetim Dış ve İç Borç Verilerini, Hazine Alacak Verilerini açıklayacak. 17:30

Bilançolar tarafında ise United Technologies (13:59), AT&T (15:00), Wells Fargo (15:00) kapanııştan sonra gelecek olan American Express ve Apple karları takip edilecek.

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü