Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo Borsası, ABD'den gelen olumlu konut başlandıç verileri ve şirketlerin ilk çeyrek kârlarının beklentinin üzerine çıkmasıyla dört günden bu yana ilk kez yükseldi.

Japonya'nın en büyük robot üreticisi Fanuc Corp. yüzde 2.3 değerlendi. Toshiba Corp., Advantest ve diğer çip üreticisi şirketler de Intel Corp.'un beklenenin üzerine kâr açıklamasının ardından prim  yaptı. Ülkenin en büyük petrol üreticisi Inpex Corp.da petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 2.4 artış kaydetti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.8 kazançla 9,612.46 puana yükseldi. Daha kapsamlı Topix Endeksi de yüzde 1.3 değer kazandı ve 838.13 puandan işlem gördü. Endeks, 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunamiden bu yana yüzde 10 değer kaybetti.

ABD ve Avrupa'daki toparlanmanın hâlâ sürdüğünü hatırlatan SMBC Nikko Securities Inc.'in yöneticilerinden Hiroichi Nishi, bunun piyasalardaki gerginliği azalttığını belirtti.

Standard&Poor's 500 Endeksi dün ABD Ticaret Bakanlığı'nın konut başlangıçlarının Mart ayında aylık bazda yüzde 7.2 artış kaydettiğini açıklamasının ardından yüzde 0.6 değerlendi. Konut başlangıçları Bloomberg'in beklentisi olan 520bini aşarak 549 bin olarak gerçekleşti.