İhracat rakamları yene satış getirdi
-
Japonya'da ihracatların Mart ayında 16 aydan bu yana ilk kez düşmesinin etkisiyle yen değer kaybetti; ülkede endişeler arttı
11 Mart'ta Japonya'daki depremin ardından oluşan arz kesintilerinin etkisiyle ihracatın Mart ayında düşüş kaydetmesi, yeni aşağı çekti. Yendeki zayıflamanın yanısıra Japonya Merkez Bankası'nın teşvik paketlerini sürdürmesinin öneminin altı da bir kez daha çizilmiş oldu.
Küresel ekonomideki hızlı büyümenin aksine Japonya'nın depremden kaynaklanan 25 trilyon yenlik zararının oluşması, Japon yenini tüm önemli para birimleri karşısında zayıflattı. Euro, bugün açıklanacak olan ve ilerleme kaydetmesi beklenen Almanya'daki ÜFE verilerinin öncesinde dolar karşısında ikinci gününde de değer kazandı. ÜFE'de yükseliş beklentisi, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artıracağına yönelik spekülasyonları da artırıyor. Avustralya doları da ihracat fiyatı endeksindeki ve Asya hisselerindeki yükselişin etkisiyle dolar karşısında rekor seviyeye tırmandı.
Yendeki zayıflamanın süreceğini öngören ANZ National Bank Ltd.'ın analistlerinden Khoon Goh, "duruma göre Japonya Merkez Bankası çok gevşek para politikası uygulamaya ve piyasaya likidite enjekte etmeye devam edecek. BOJ, faiz artırımına gidecek son ülke olacak" dedi.
Yen, euro karşısında 118.39'dan 119.64'e yükseldi. Japon yeni dolar karşısında da değer kaybederek 83.07'den işlem gördü. Euro/Dolar paritesi ise dünkü yüzde 0.7 oranındaki kazancına yüzde 0.5 oranında ekleme yaptı ve 1.4402 seviyesine çıktı.
Japonya'nın denizaşırı ihracatları Mart ayında yıllık bazda yüzde 2.2 düştü. Bloomberg ekonomistleri ihracattaki düşüşün yüzde 1.1 ile sınırlı olmasını bekliyordu. Japonya'nın ticaret fazlası da Şubat ayında 653.3 milyar yenden, Mart'ta 196.5 milyar yene geriledi.