Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği Ticaret Odası tarafından hazırlanan çalışmaya göre, Avrupalı şirketler, Çin'deki kamu ihalelerine katılmakta sorun yaşıyor. Değeri 1 trilyon doları bulan kamu ihalesi piyasası, Çin ekonomisinin yüzde 20'sini oluşturuyor. Avrupalı şirketlerin şikayeti, diğer yabancı yatırımcıların da Çin'deki düzenlemelere ilişkin eleştirilerini bir kez daha hatırlatmış oldu.

Çarşamba günü yayınlanan çalışmada, AB Ticaret Odası Çin'deki kamu projelerinin eşitsiz dağılımı ve tutarsızlığından şikayet etti.

Çinli liderler, sıkça yabancı şirketlere de eşit muamele yapıldığını ifade ediyor. Ancak AB Ticaret Odası'nın kamu ihaleleri ekibinin başkanı, bazı ilerlemelerin kaydedildiğini; ancak merkezi hükümetten kaynaklanan sıkıntıların birçoğunun giderilemediğini, uygulamaların ülke geneline dağılımının problemli olduğunu ifade etti.

Uygulamaların daha iyi olması gerektiğini savunan Gilbert van Kerckhove, Çin'in korumacı politikalara gitmeye çalıştığının farkında olduklarını, fakat bu durumun Çin'in ihale kanunlarıyla ilişkilendirilemeyeceğini belirtti.

AB'nin en kıdemli ticaret yetkilisi geçen yıl yaptığı konuşmada, 2011'de Çin'in Avrupalı şirketlerin ülkeye girişi konusunda daha fazla izin vermesi gerektiğini söylemiş ve bunun için Çin'e baskı yapılacağını açıklamıştı.

Avrupalı liderler, geçtiğimiz sene Çin Başbakanı Wen Jiabao'dan ülkenin alt yapı projelerine girme izni de istemişti.

Çin, dünyanın en büyük kamu ihalesi piyasasına sahip ülkelerinden biri. AB Ticaret Odası'nın yayınladığı rapora göre Çin 2009'da GSYH'sının yüzde 68'sini sabit varlık yatırımlarına harcadı. Bu yatırımlar arasında yol ve demiryolu yapımları gibi kamu ihalesi içeren yatırımlar da bulunuyor.