Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İki ve 10 yıl vadeli Yunanistan Hazine tahvillerinin faizleri, ülkenin borç yeniden yapılandırmasından kaçamayacağı spekülasyonlarına bağlı olarak, yine Euro dönemi rekor seviyelerine yükseldi.

Yunanistan'ın 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin faizi ile aynı vadeli Alman kağıdı faizi arasındaki fark, Bloomberg'in verileri derlemeye başladığı 1998 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Alman Hazine kağıtları, Avrupa ve Asya hisse senetlerindeki yükselişlerin güvenli yatırım araçları olan tahvillerden çıkışı getirmesi ile birlikte, üçüncü gün de düşüşünü sürdürdü. Fransa Hazinesi bugün 2013, 2015 ve 2016 vadeli tahvil ve 2019, 3033 ve 2040 vadeli enflasyona karşı korunmalı tahvil satışı yağpacak.

UniCredit SpA'nın Milano ofisinden kıdemli sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Luca Cazzulani, "Borç yapılandırması konusundaki söylentiler faizlerin yukarı yönde hareket etmesinin temel nedeni" dedi ve "Yapılandırma fikri açık bir biçimde korkutucu. Bu, insanların neden tahvillerden çıktığını açıklıyor. Yapılandırma şimdilik spekülasyon, ancak faizleri yukarı taşıyor" şeklinde görüş bildirdi.

10 yıl vadeli Yunanistan Hazine tahvilinin faizi 16 baz puan yükselerek yeni euro dönemi rekoru olan % 14.92'ye kadar çıktı. Faiz Londra saati ile 08:202de % 14.70 seviyesine geld. İki yıl vadeli Yunan tahvilinin faizi ise % 22.41'e kadar çıkarak yeni bir rekor daha kırdı.

İki yıl vadeli kağıdın faizi, Yunan yetkililerin borç yapılandırma planlarının olmadığını açıklamasına karşın, son dört günün her birinde rekor seviyeye yükseldi. Yunan tahvillerini sigortalamanın maliyeti (CDS) ise dün 1,271 baz puana çıktı. Bu, ülkenin 5 yıl içinde borç ödeyememe durumuna düşme ihtimalinin % 66 olduğunu işaret ediyor.