Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılmasının etkilerini değerlendiren Goldman Sachs Group'un analistlerine göre, Avrupa Merkez Bankası'nın sağladığı krediler sayesinde, yeniden yapılandırmanın Avrupa'daki diğer bankalara etkisi bir önceki yıla kıyasla daha az olacak.

Goldman Sachs analistleri, Yunanistan'ın hazine tahvillerinin yüzde 20 ila 60'ının yapılandırılmasının, diğer Avrupalı bankalara maliyetinin 13 milyar ila 41 milyar euro olacağını belirtti. Bu da bankaların Tier 1 sermayesinin yüzde 1 ile 3'ü arasına karşılık geliyor.

Sektör toplamı tarafından bakıldığında, bu rakamın oldukça ufak bir rakam olduğunu belirten analistler, AMB tarafından Yunan bankalarının finanse edilmesi için verilmiş olan 91 milyar euro değerindeki krediler sayesinde, önemli bankaların, çevre  ekonomilerden ayrışmasının sağlandığını savundu.

Analistler, bunun sonucunda da Yunanistan'ın yeniden yapılandırılması hâlinde, Avrupa'daki diğer bankaların çok daha az miktarda etkileneceğini ifade etti.

Yunan tahvilleri geçtiğimiz hafta dibe vurdu. Ülkedeki 2 yıllık tahvillerin faizinin yüzde 22'yi aşmasıyla, yatırımcıların yeniden yapılandırma beklentisi de yükseldi. Atina Hükümeti ise yeniden yapılandırmanın ülkedeki banka ve ekonomilere büyük zarar vereceğini belirterek, bu seçeneğe itiraz etti.

Goldman analistleri, yüzde 60 oranında bir yapılandırmanın, Yunan bankalarının Tier 1 sermayelerinin yüzde 80'ini sileceğine dikkat çekti. Analistler, bunun için Yunan bankalarının önceden bir sermaye enjeksiyonuna ihtiyacı olacağını belirtti.

Analistler, Yunan bankalarının yeniden yapılandırmanın altından kalkabilmeleri için ciddi ölçüde bir ekstra sermayeye ihtiyacı olacağını, bunun yatırımcı güvenini de sarsacağını aktardı.