Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Değer kaybeden dolar ve borç endişeleriyle altın fiyatları rekor kırarak üçüncü haftada da yükseldi. Gümüş ise 30 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Spot altının onsu, 1,511.47 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Metal, bu hafta yüzde 1.4 değerlendi. Haziran vadeli kontrat ise dün 1,509.60 dolarla rekor kırdı. En aktif kontrat, bu ay 10 kez rekor kırdı. Bugün ABD'de piyasalar tatil nedeniyle işlem yapmayacak.

Korea Exchange Bank Futures'ta trader olan Chae Un Soo, "Doların değer kaybı şu anda altın üzerinde oldukça etkili. ABD ve Avrupa'daki borç endişelerine Ortadoğu'daki sorunlar da eklendiğinde güvenli liman olarak görülen altın yatırımları arttı" diye konuştu.

Fed'in faiz oranlarını artırmayacağına dair spekülasyonla dün dolar altı para biriminden oluşan sepet karşısında Ağustos 2008'den beri en düşük seviyeye indi. Dolar endeksi bugün fazla değişiklik göstermedi. Fed Aralık 2008'ten beri gösterge faizi yüzde 0 ile 0.25 aralığında tutuyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's bu hafta ABD'nin görünümünü durağandan negatife çevirmişti. Ortadoğu'daki olaylar, Avrupa'daki borç krizi be Japonya'daki nükleer felaket geçen sene altın fiyatlarını yüzde 31 yükseltmişti.

Spot gümüşün onsu, yüzde 0.6'lık yükselişle 46.86 dolar olarak 1980'den beri zirveyi gördü. Metal, bu hafta yüzde 9 yükselerek beşinci haftada da yükselişe yöneldi. Bu, metalin 18 Şubat'tan beri en büyük haftalık yükselişi.

Spot paladyumun onsu, yüzde 0.7 gerilerken spot platin ise yüzde 0.3 yükselerek 1,821 dolar/ons'tan işlem gördü.