Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkan Yardımcısı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu, otomotiv ihracatının 2010'da yüzde 16 artışla 17 milyar 383 milyon dolara çıktığını anımsattı.

Sektördeki iç pazar ve ihracata dönük gelişmenin bu yıl da sürdüğünü ifade eden Burhanoğlu, ilk çeyrekteki olumlu gidişin yıl sonuna kadar sürmesini beklediklerini söyledi.

Otomotiv sektörünün yıl sonunda 22-23 milyar dolar seviyelerinde bir rakamı yakalayacağını vurgulayan Burhanoğlu, şöyle konuştu:

''Otomotiv sektörü, yine Türkiye'nin ihracat lideri olur. Bu rakamın üçte birini yan sanayi ihracatı oluşturur. Yan sanayi ihracatı 7-7,5 milyar dolar seviyelerini görür. Türkiye'nin ihracatı da 130-135 milyar seviyelerinde gerçekleşir. Bugüne kadar gelişmeler iyi yönde. 2011 toplam ihracatında 130 milyar doları geçecek gibi duruyoruz. İlk çeyrek rakamları hedeflere ulaşılacağını gösteriyor.''

-''TÜRKİYE'NİN DETROİT'İ''-

Burhanoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün açıkladığı strateji belgesi ile ''Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya havzası neden yeni bir Detroit olmasın?'' cümlesinin çok önemli olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

''(Türkiye'nin Detroit'i olabilir) diyor çünkü gerçekten büyük bir potansiyel var. Strateji belgesi de bu misyona hizmet ediyor. Biz, yeni nesil araçlarda otomotivin yeniden şekillendiği dönemde, fırsatları iyi değerlendirirsek tabii olabilir. Otomotiv sanayi, Kuzeyden güneye, batıdan doğuya kayıyor. Bunun tam merkezinde biz varız. Hem coğrafi konum olarak hem de 60 yıllık geçmişi olan alt yapısıyla Türkiye, çok önemli bir noktada.''

Bu potansiyele ilave olarak herhangi yapılaşmayı kaldıracak genç nüfusun büyük avantaj olduğunu dile getiren Burhanoğlu, ''Bütün bu dinamikleri kullandığımızda ülkemizin Avrupa, Avrasya bölümünde Detroit olmaması için hiçbir neden yok. Havza çok önemli. Çok ciddi geçmişi ve yapılaşması var. Burasının merkez olup, ülkemizin otomotiv ülkesi olarak ileride önemli rol alabileceği konusunda inançlarım var'' dedi.