Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD dolarının aşağı yönlü trendi devam ediyor. Dolar, faiz oranlarının düşük seyretmesi, enflasyona dair endişeler ve yüksek bütçe açığından etkileniyor.

Analistler doların bir süre daha rahatlama öngörmüyor ve düşüşün süreceğini tahmin ediyor. Dolar, bu hafta da geçtiğimiz haftada olduğu gibi geniş bir sepet kur karşısında yüzde 1'e yakın değer kaybetti.

ICE ABD Doları Endeksi, finansal krizin sertleştiği Ağustos 2008'den bu yana en düşük seviyesinden kapandı. Oppenheimer Currency Opportunities Fund'ın yatırımcılarından Alessio de Longis, doların yükselmesi için bir süredir olumlu gelişme olmadığını belirtti.

Doların düşüşünün arkasındaki en büyük sebep olarak ABD'de diğer ülkelere kıyasla alçaktan seyreden faiz oranları gösteriliyor. Düşük faiz baskısının ise önümüzdeki haftaki faiz kararıyla birlikte yoğunlaşacağı düşünülüyor.

Fed Başkanı Ben Bernanke'nin faiz kararının ardından ilk kez yapacağı basın toplantısında, düşük faizlerin bir süre daha devam edeceğinin sinyalini vermesi bekleniyor.

Diğer yandan, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin de ülkenin kredi notunun görünümünü indirmesine yol açan ABD'nin yüksek bütçe açığı, dolardaki satışları tetikliyor.

Buna ek olarak, Çinli yetkililer de 3 trilyon dolar değerindeki Döviz rezervlerini dolar rezervinden uzaklaştırarak çeşitlendirebileceklerini açıklaması, doların üzerindeki baskıları yoğunlaştırıyor.

Çin'in döviz rezervlerini ABD dolarından farklılaştırması hâlinde, dolar ciddi bir gerileme kaydedebilir çünkü Çin'in döviz rezervleri, dolar için önemli bir alım kaynağı olmuştu.

Tüm bunlara ek olarak, bir süredir beklenen yuanın daha hızlı değerlenmesinin gerçekleşmesi de doları aşağı çekebilir. Yuanın değerlenmesi, Pekin'in de daha az dolar satın alması anlamına geleceğinden, dolar talebi düşebilir.