Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Hamit Aydoğan, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Mersin'de, Merkez Bankası'nın yeni yaptığı düzenlemeyle yabancı para yükümlülükleri için zorunlu karşılık oranlarını artırdığını hatırlattı.

Yaşanan bu gelişmenin farklı açılardan incelenebileceğini dile getiren Aydoğan, yaşanan artışın ya bankalar tarafından sineye çekileceğini, ya da kredi müşterilerine yansıtacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Bankaların gelirleri hızla düştüğü için bu fark, kredi maliyetlerine yansıyacak. Yani Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkları artırması faiz oranlarının yüzde 1-1.5 arasında artmasına neden olur. Bu artışın olması doğal bir şey.

Ülkemiz büyüyor. Büyüme oranımız oldukça iyi seviyelerde gidiyor. Büyümenin temel kaynağı finansmandır. Finansman ve yatırımı yapan da bankalardır. Bankalar yatırım kredilerini finanse ettiği sürece büyüme devam edecektir. Baktığımızda yatırım ve proje kredilerinde bir kısıtlamanın olması, önümüzdeki süreçte ülkemizin büyümesini düşürecektir.''

Aydoğan, merkez bankasının bu uygulamasına ilişkin geri adım atıp atamayacağı yönündeki söylentilere ise ''Bundan sonraki süreçte geri adım atılmasının söz konusu olacağını sanmıyorum'' diye yanıt verdi.

SEÇİMLERE DOĞRU

Aydoğan, yaklaşan milletvekilliği seçimlerine de sayılı günlerin kaldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Hiç bir seçim öncesi gelişmeler bugüne benzemiyor. Çünkü seçimin sunucundaki kazanan partinin kim olacağına herkes rahatlıkla cevap verebiliyor. Dolayısıyla kimsenin endişesi yok. Hem ekonomi tarafından hemde vatandaş açısından bakıldığında seçim sonucu tahmin edilebiliyor. Belki yüzde 5-10 sapmalar olabilir. Ama genel sonuç kestirilebiliyor. Ülkemizde istikrar devam ediyor ve büyüme sürecimizde bankacılık sektörünün seçimle alakalı endişesi yok.''

ABANK'IN HEDEFİ

Bugün itibariyle Türkiye'nin farklı illerindeki toplam 56 şube ile hizmet verdiklerini ifade eden Aydoğan, yıl sonu itibariyle bu sayıyı 66'ya çıkarmayı hedeflediklerine işaret etti.

Böylelikle Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 80'ine hitap edebilme imkanı yakalayacaklarını anlatan Aydoğan, uzun vadeli hedeflerinde ise 5 yıl içerisinde 150 şube sayısına ulaşarak, orta ölçekli bir banka haline gelmek istediklerini vurguladı.

Büyümeye devam ederken, müşterilerine en iyi hizmeti verebilme gayretinde olacaklarını dile getiren Aydoğan, ''Ağırlıklı olarak KOBİ'ler ve ticari müşterilerle portföyümüzü oluşturduk. Onlara en iyi hizmeti vermeye devam edeceğiz. Her yıl 20'ye yakın şube açarak organik büyümeyi sağlamamız da bunun en güzel örneği'' diye konuştu.