Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 25.04.2011 - Medine Taşdelen Yıldırım - Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, ceza vermek için çalışmadıklarını, cezayı zorunlu olarak hukuk çerçevesinde vermek durumunda olduklarını belirterek, ''Cezanın caydırıcı olduğu da, can yakıcı olduğu da doğrudur. Ama biz rekabetçi bir düzen oluşsun, ekonomide hakkaniyete uygun bir oyun oynansın amacını taşıyoruz'' dedi.

Kaldırımcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalarını sürdürürken önlerindeki dosyaları karara bağlayan kurumun daha etkin çaba göstermesi gerektiğini vurguladı. Bankacılık ve otomotiv sektörlerinde açılan soruşturmalar sonucunda verilen cezalarla ilgili, Kaldırımcı şu değerlendirmede bulundu:

''Hem bankacılıkta hem otomotivde bu ölçekte, bu çapta soruşturmaların yapılması ve sonuçların dikkat çekici olması çeşitli değerlendirmelere gerekçe teşkil edebilmekte. Ama işin aslı tesadüf... Şikayetler üzerine genellikle bu soruşturmalar başlıyor. Üst üste geldi. Önemli denebilecek düzeyde cezalar verildiği için dikkati çekti. Ama hukuki zeminde esasen değişen bir şey yok. Bizim rekabete ilişkin yaklaşımımızda radikal manada değişen bir şey söz konusu değil. Cirolar büyük olduğu için idari para cezaları da nispeten büyük oldu ve dikkati çekti. Biz hiç kimseye ceza vermek istemiyoruz, Biz ceza vermek için çalışmıyoruz. Cezayı zorunlu olarak, hukuk çerçevesinde mesnet dahilinde vermek durumundayız. Cezanın caydırıcı olduğu da, can yakıcı olduğu da doğrudur. Ama biz rekabetçi bir düzen oluşsun, rekabetçi ortam olumsuz yönde etkilenmesin, işletmelerimizin önü açılsın, ekonomide hakkaniyete uygun bir oyun oynansın amacını taşıyoruz.''



-''(BAŞKA SEKTÖRLERDE SORUŞTURMA) OLABİLİR''-

Kurulun çalışma prensipleri ve prosedürlerinin belli olduğunu vurgulayan Kaldırımcı, ''Eğer bir ihlal tespiti yapılmışsa Kurul bunu müzakere ediyor, savunmalar alınıyor, çeşitli açılardan konu tartışılıyor. Sonuçta ilgili dosyada ihlal tespiti yapılmışsa ceza verme kararı alınıyor. Onun da oranı önemli. Ciro yüksekse ceza yüksek oluyor, ciro düşükse ceza daha düşük kalabiliyor. Dolayısıyla büyük iş yapan önemli aktörlerin, ekonomide rekabetçi duyarlılık açısından çok daha fazla bilgili olmaları gerekir. Belki bu soruşturmalardan böyle bir sonucu çıkarmak lazım'' şeklinde konuştu.

Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı, bankacılık ve otomotiv dışında önümüzdeki dönemde soruşturmaya uğrayacak başka önemli sektörler olup olmadığına ilişkin, ''Olabilir, ama şu anda bankacılık ve otomotive denk hangi sektörlerde ne tür çalışmalarımız var, ilk planda bunu söyleyecek durumda değilim'' dedi.



-''REKABETTEN YANAYIZ, AMA REGÜLASYONLARI DA ÖNEMSİYORUZ''-



Nurettin Kaldırımcı, büyük mağazalara ilişkin yasa tasarısına dair de perakendecilikle ilgili, özellikle büyük alıveriş merkezleri ve organize perakendeciliği ele aldıkları sektör incelemelerinin sürdüğünü, incelemede dünya uygulamaları ve Türkiye'deki mevcut uygulamaları da gözönüne alarak bir sonuca ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

İstanbul'da Mayıs ayının başında sektör mensuplarıyla, tedarikçilerle ve perakendecilerle çalıştaylar yapacaklarını bildiren Kaldırımcı, ''Ondan sonra da önümüzdeki yasama döneminde eğer Meclis'te bu konu gündeme gelir ve tartışılırsa, muhtemelen o tartışma ortamında katkısı olacak bir raporu kamuoyuyla paylaşacağız'' diye konuştu.

Tedarikçilerin mağduriyetini önleyecek, perakendecilerin sürdürülebilir bir düzen kurmalarını temin edecek, toplumsal yararı artıracak bir uygulamanın ve kurumsallaşmanın olması için çaba gösterdiklerini belirten Kaldırımcı, ''Biz özellikle organize perakende sektöründe tedarikçilerin ve tüketicilerin sonuçta mağdur olmayacağı, sistemin kendi kendini ayakta tutabilecek bir yapıya ve işleyişe kavuşmasını teminen sektör araştırmamızı yürütüyoruz. Biz rekabetten yanayız, ama regülasyonları da önemsiyoruz. Kamu yararı başlığı altında rekabeti ve regülasyonları birlikte düşünmekte yarar var'' şeklinde konuştu.