Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın ve gümüş fiyatları bugün rekor seviyelere tırmanırken petrol fiyatları da dördüncü günde yükseldi. Artan enflasyon kaygılarıyla Amerikan para birimi dolar değer kaybetti. ABD endeks vadelileri ise konut satışları verisi öncesinde yükseldi.

Spot gümüşün onsu, erken saatlerde yüzde 5.4'lük artışla 49.79 dolar olmasının ardından New York'ta yüzde 4 yükseldi. Altın fiyatları dokuzuncu günde de yukarı yönlü seyrini sürdürürken, petrol de New York'ta yüzde 0.4 oranında yükseldi. S&P 500 endeks vadelileri ise yüzde 0.3 yükseldi.

Posco'dan Acer'a kadar birçok şirketin düşük kar açıklamasıyla MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 geriledi. Amerikan para birimi, 16 ana para biriminden 12'si karşısında değer yitirdi. Yen ise euro karşısında yüzde 0.4 gerileyerek 119.74 seviyesinden işlem gördü.

China International Capital'in bu ay tüketici fiyatlarının yüzde 5.5 kadar artış gösterebileceğini açıklamasının ardından Asya Borsalarında Shanghai Bileşik Endeksi'nin öncülüğünde satışlar yaşandı. Bugün açıklanan verilere göre, Singapur'da enflasyon Mart ayında yüzde 5 oldu.

Bloomberg'in anketine göre Japonya'da bu hafta açıklanacak verilerde Mart ayında perakende satışlarının düşmesi, ABD'de ise GSYH'nin gerilemesi  bekleniyor.

Tokyo'daki Mizuho Sercurities'de ekonomist olan Hideki Hayashi, bazı Asya ülkelerinin faiz artırımlarını sürdüreceğini belirterek, "Diğer yandan piyasa oyuncuları bu hafta ABD'nin faiz oranlarını bir süre daha aynı seviyede tutmasını bekliyor" diye konuştu.