Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL


Ünlü İngiliz bankası Barclays Capital, Çarşamba günü yapılacak yıllık toplantısında sert eleştirilerin hedefi olabilir. Yoksulluk karşıtı kampanyaları yürüten kişilerce zor anlar yaşayacağı düşünülen banka, küresel emtia piyasalarında gıda fiyatlarını yükseltme ithamıyla başetmek durumunda kalacak.

İngiltere'nin en büyük gıda emtiası işlemlerini yürüten şirketi Barclays, aynı zamanda bu alanda dünyada 3 yatırım bankası arasında gösteriliyor.

Barclays, Goldman Sachs ve Morgan Stanley ile birlikte daha önceden işlem görmesi engellenen birçok emtia işlemlerinin yapılabilmesine öncülük etti. 3 dev banka, emeklilik fonları ve daha önceden gıda fiyatlarına oynaması engellenen birçok yatırımcıya da yeni tür finansal ürünler sunarak kılavuzluk yapıyor.

Dünya Kalkınma Hareketi direktörü Deborah Doane, Barclays'i öncelikle ülkelerin yoksullaşması pahasına yüksek kâr elde etmekle suçluyor. Yoksul ülkelerin önce mortgage kriziyle, şimdi de gıda emtiasına ilişkin finansal piyasalardaki akımdan olumsuz etkilendiğini belirten Doane, "bu pazarlarda görülen şeffaflık sorunu, 2008'deki krizi hatırlatıyor. Her irrasyonel varlık balonunda olduğu gibi, yatırımcılar sonuçları göz ardı ederek, kısa vadeli kâr arayışında giriyor" dedi.

Dünya Kalkınma Hareketi'nin hazırladığı rapora göre Barclays'in 2010 yılında 340 milyon sterlin değerinde gıda spekülasyonuna sebep olduğu tahmin ediliyor. Tam rakamın hesaplanamaması ise bu işlemlerin türev Borsaları üzerinden yapılıyor olmasından kaynaklanıyor.

Barclays ise rapora ilişkin detay vermekten kaçındı; ancak yaptığı açıklamada Barclays'in yalnızca aracı rol üstlendiğini, müşterilerinin istekleri ve çıkarları doğrultusunda hareket ettikleri ifade edildi.

Küresel gıda fiyatlarındaki artışın iklimden, bölgesel gerginliklere kadar birçok sebebi olmakla birlikte, Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü FAO, tarım emtia türevlerindeki finansal spekülasyonların da son aylarda gıda fiyatları endeksini yukarı çektiğini belirtiyor.