Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Önemli teknoloji şirketlerinden Nintendo’nun karı beklentilerden az arttı. Dünyanın en büyük video oyunu yapımcısının sonuçları yatırımcıları tatmin edemeyince şirket hisseleri % 4 değer kaybetti. Diğer taraftan hard-diskler için motor üreten dünyanın en büyük üreticisi Nidec, karlılıkta bir düşüş olabileceğini açıklayıca hisse senedi cephesinde moraller bir kez daha bozuldu. Nikkei 225 Endeksi gelen açıklamaların ardından % 1.23 düşüşte.

Çin’de ise otoritenin 5 büyük bankaya yaptığı sermaye yeterlilik çağrısı konuşuluyor. Kamuya açıklanmayan bu planın konuyla ilgili bankacılardan alınan bilgilere göre öğrenildiği açıklandı. Plana göre en az % 11.5 Sermaye Yeterlilik Rasyosu (SYR) bulunması gereken bankacılık sisteminin de üstünde SYR istenen 5 bankanın bu talimatı geçen ay aldıkları öğrenildi. Kredi büyümesini sınırlandırmak ve bozulması muhtemel varlık yapısına bir yastık görevi görmesi bakımından bu artırım takip ediliyor. Hatırlanacağı üzere geçen ay derecelendirme kuruluşu Fitch, 2 yıllık hızlı genişlemenin ardından Çin bankacılık sisteminde aktif yapısının zoulabileceği uyarısında bulunmuştu. Çin Şanghay Bileşik Endeksi haberlerin ardından % 1.01 aşağıdan işlem görüyor. Yen, Dolar’a karşı kuvvetlenirken 81.68 düzeyine gelmiş durumda.

AVRUPA BUGÜN AÇILIYOR

4 günlük Paskalya tatilinin ardından bugün işlemlere başlayacak olan Avrupa’da kar rakamları takip edilecek. Bugün UBS, Puma ve Renault bilançoları günün en önemli şirket haberleri. Dolar’ın değer kazanmasıyla Euro / Dolar paritesi 1.4525 seviyesine geldi. Dolar Endeksi 74.180’e yükselirken Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa Gelişen Piyasa ülkelerinin para birimlerinde de satışlar var. Polonya Zlotisi, Macar Forinti ve Çek Korunası sırasıyla % 0.36, % 0.56, % 0.38 düşüş gösteriyorlar. Asya para birimlerinde de realizasyonlar hakim. Kore Wonu, yarın açıklanacak büyüme rakamı öncesinde % 0.44 düşerken Asya para birimlerinden oluşan ADXY Endeksi ise Dolar’a karşı % 0.13 düşüyor.

Avrupa’da takip edilen karlar ise gelirinde % 18’lik düşüş yaşayan UBS, Puma ve Renault olacak.

ABD’DE HAFTANIN İLK GÜNÜ SAKİN GEÇTİ

Yılın en düşük hacminin gerçekleştiği günde ABD Borsaları karışık ve yatay bir seyir izlediler. S&P 500 Endeksi % 0.16 gevşerken gelinen seviye 1.335 puan oldu, Dow Jones Sanayi Endeksi % 0.21 düşüşle 12.479 puandna kapanırken teknoloji ağırlıklı Nasdaq ise günü % 0.20 artışla 2.825 puandan tamamladı. Orta büyüklükteki şirketlerin kar rakamlarıyla ve yarattıkları algılamayla dar bantta dalgalanan ABD seansında haftanın devamında gelecek karlar ve FED toplantısı bekleniyor. ABD 10 yıllıkları % 3.35’in hemen altında işlem görürken ABD vadelilerde geri çekilmeler sınırlı da olsa göze çarpıyor.

EMTİALARDA SERT SATIŞLAR HAKİM

Suriye’deki gerginliğin devam etmesi ve can kayıplarının sürmesi çözümün hala uzak olduğunu hatırlatırken bu gelişme de petrol fiyatlarını yukarıda tutmaya yetmedi ve ABD tipi ham petrol sabah saatlerinde % 0.92’lik düşüşle 111.25 Dolar / Varil düzeyinde. FED toplantısı öncesinde Dolarda kuvvetlenme sinyalleri alınırken 6 para birimine karşı hesaplanan Dolar Endeksi son 30 ayın en düşük düzeyinden bir miktar kıpırdamış gözüküyor. Değerli metallerde de kar realizasyonları şeklinde geri çekilmeler yaşanıyor. Spot altın rekor düzeyi olan seviyelerden geri çekiliyor ve 1.500 Dolar bölgesi aşağı geçilmiş durumda, spot gümüş ise % 3.46 düşüşle 45.28’e inmiş durumda. Buğdayda iki günlük kazanımların ardından geri çekilme yaşanırken 24 ham maddeden oluşan SPGSCI Emtia Endeksi bugün % 0.9 düşüşte.

YURT İÇİNDE EKONOMİK VERİLER GELECEK

Dünü hafif değişimlerle geçiren iç piyasada, gelecek veriler ve risk iştahındaki değişim izlenecek. Asya’da bozulan algının gelen verilerle ne kadar düzeltilebileceği günün takip konusu olmaya aday. İMKB 100 için yaklaşıldıkça satış baskısının arttığı 69 bin seviyesi direnç olarak izlenirken 67.500 ve 67.800 aralığı da satışların ilk karşılanabileceği bölge olarak önemini koruyor. TL, Dolar’a karşı 1.5280’e gerilerken Euro / TL ise 2.222'yi geçmiş durumda. Sepet Kur ise 1.8750’nin hemen altında.

Veri takvimi ve ABD’den gelecek şirket bilançoları şu şekilde:

- TCMB Nisan ayı Reel Kesim Güven Endeksini açıklayacak (14:30)

- TCMB Nisan ayı kapasite kullanım oranını açıklayacak (14:30)

- ABD'de haftalık mağaza satışları verisi açıklanacak (13:45)

- ABD'de Şubat ayı S&P Case-Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak (16:00)

- ABD'de Nisan ayı CB Tüketici Güveni açıklanacak (17:00)

- ABD'de Nisan ayı Richmond FED İmalat Endeksi açıklanacak (16:00)

- Coca-Cola, 3M (ABD açılmadan önce), Ford Motor (14:00), UPS (14:45), Amazon.com (ABD Kapanışından sonra)

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü