Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fiyatlardaki yükselişin yayılmasına dikkat çeken AMB Başkanı Jean-Claude Trichet, yetkililerin enflasyon beklentilerindeki artışa karşı tetikte olması gerektiğini ve bunun hızlıca bertaraf edilmesi gerektiğini söyledi.

AMB Başkanı, ikinci tur etkilerden kaynaklanan risklerin oluşmaya başladığını ifade etti. İkinci tur etkiler, tüketici fiyatlarındaki artışla tetiklenen ücret artışlarını ifade ediyor. Ücret artışları da enflasyonun daha hızlı ilerlemesine sebep oluyor.

AMB Yönetim Kurulu üyeleri bu ay, enflasyonu kontrole almak için yıl içinde parasal sıkılaştırma politikalarını sürdüreceklerini söyledi. Parasal sıkılaştırmaların hızı ve kuvveti ise bölge ekonomilerinin toparlanmanın hızına göre belirlenecek. Avusturya Merkez Bankası Başkanı Ewald Nowotny 16 Nisan'da, yatırımcıların 2011'de faizlerde 50 baz puanlık artış beklentisinin olumlu olduğunu ifade etmişti.

Trichet, belirsizliklerin yoğun olduğu bir dönemde enflasyonu kontrol altına almanın çok önemli olduğunu sıkça vurguluyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın ikincil piyasa tahvillerini satın almak gibi standartlaştırılmadığı düşünülen önlemlerinin ise yalnızca "geçici" olduğu belirtiliyor. Trichet, bu kararların, faiz kararlarından bağımsız olduğunu ifade etti.

AMB Başkanı, ABD'nin de bu süreçten başarıyla çıkacağına emin olduğunu söyleyerek, "tüm gelişmiş ekonomiler uzun vadeli maliye politikalarında istikrarı sağlamak üzere dikkatli davranmalı" dedi.