Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore ekonomisi, ilk çeyrekte ihracat ve imalattaki artışın etkisiyle yüzde 1.4 büyüdü. Tüketici harcamalarında ise yakıt ve gıda enflasyonundan ötürü daha zayıf bir büyüme görüldü.

Ülke, geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 4,2 oranında büyüdü. Güney Kore, bir önceki çeyrekte de yüzde 0.5 büyümüştü.

Güney Kore ekonomisindeki hızlanma beklentilerin yüzde 0.1 altında kalsa da, rakamlar ülkenin 9 çeyrek üst üste büyüdüğüne işaret ediyor.

Asya-Pasifik ülkesi, komşu ülkelerinde olduğu gibi enflasyonist baskılarla mücadele etmeye çalışsa da, ülke ekonomisi küresel ekonomik krizden somut bir çıkış yaşıyor.

Güney Kore'de enflasyon Mart ayında gıda ve akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle son 2.5 yılın en yüksek seviyesinde hızlanmıştı. Güney Kore Merkez Bankası, Temmuz ayından bu yana fiyatlardaki artışı kontrol altına almak için 4 kez faiz artırımına gitti.

İlk çeyrekte elektronik, yarı iletken maddeler ve otomobil ihracatındaki artış sayesinde ülkenin toplam ihracatı yüzde 3.3 arttı. Güney Kore'de imalatlar ise yüzde 3.2 büyüdü.

Asya'nın en büyük 4. ülkesi, 2009 yılında yüzde 0.3; 2010 yılında ise yüzde 6.2 büyüme kaydetti.