Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın Haziran'da sonlanacak tahvil alım programının ardından yeni gevşek politikalara yöneleceğine ilişkin spekülasyon üzerine dolar, euro karşısında sert satışlar yaşadı.

Standard&Poor's'un Japonya'nın kredi notunun görünümünü indirmesinin ardından yen, tüm önemli para birimlerinin karşısında geriledi. Avustralya doları da ülkede tüketici fiyatlarının 2006'dan bu yana en hızlı yükselişini kaydetmesi üzerine, merkez bankasının faiz artıracağına yönelik spekülasyonların artmasıyla rekora koştu.

Diğer merkez bankaları faiz artışlarına başlamışken, Fed'in şimdilik bir şey yapmayı düşünmediğini belirten Sidney'deki Commonwealth Bank of Australia'nın Döviz stratejistlerinden Joseph Capurso, doların düşük, euronun da yüksek seyredeceği tahmininde bulundu.

Dolar, euro karşısında 1.4644'ten önce 1.4714'le düşerek Aralık 2009'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti; ardından 1.4672'ya yükseldi. Yen de euro karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 119.69'a ; dolar karşısında da 81.58'e geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 kazanç sağladı.

Dolar Endeksi, merkez bankası başkanının konuşmasının öncesinde 2 yılın en düşük seviyesine geriledi.