Advertisement
TEKNOLOJİ ABONE OL

Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, uygulanan vergilerin sektörün büyümesi üzerinde engel olmaya başladığını kaydetti.

Avea Satıştan Sorumlu Genel Mudur Yardımcısı Ali Yılmaz ile Avea Bireysel Gelir Yönetimi Kıdemli Direktörü Dehşan Ertürk ile bazı gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen Akdemir, ''Hızı ve vitesi yükselterek hedefe kilitlendik'' başlıklı bir sunum yaptı.

2010 yılını büyüme hedefi açısından başarılı bir şekilde tamamladıklarını belirten Akdemir, 2011'de de müşteriye sunulan değerde farklılaşan operatör olacaklarını anlattı.

Birinci öncelikleri olarak nitelediği altyapı yatırımlarına 2011 yılında da devam edeceklerini, farklı bayii deneyimleriyle, pazarda görülmemiş teklifler sunmaya, müşterinin takdirini kazanmaya çalışacaklarını dile getiren Akdemir, yenilikçi ürün ve hizmetlerle pazarlama iletişiminde fark yaratacaklarını söyledi.

Geçen yıl sektörde en büyük yatırımı yapan operatörlerden biri olduklarını da vurgulayan Erkan Akdemir, ''Yakın zamanda fiyat ve kapsama alanı savaşlarının sona ereceğini düşünüyoruz'' dedi.

16 binden fazla baz istasyonu sayısına ulaştıklarını, ilk çeyrekte 1.000'e yakın baz istasyonu ilave ettiklerini aktaran Akdemir, nüfusun yüzde 97'sini kapsadıklarını belirtti.

Bir diğer yatırım alanının müşterilere daha geniş deneyim alanı ve yeni ödeme kolaylıklarıyla daha fazla ürün seçeneğini daha modern bir görünüme sahip satış perakende mağazaları olduğunu belirten Erkan Akdemir, 750 münhasır noktada ürün ve hizmet çeşitliliğini çok hızlı bir şekilde artırdıklarını ifade etti.

Bonuslu Avea, Mobil Tahlil, Mobil Eğitim gibi yenilikçi, müşteriyi şaşırtan ve heyecanlandıran teklifler ve yenilikçi ürün, hizmetlere devam edeceklerini kaydeden Akdemir, pazarlama iletişimde de fark yaratmaya devam ettiklerini, hem dijital hem de TV'de birinciliğe oynadıklarını, Facebook'ta 1,3 milyon Avea hayranı yarattıklarını bildirdi.

Bu anlamda Türkiye'de birinci ve açık ara önde olduklarını, global telekom sektöründe de 4. sırada yer aldıkları bilgisini veren Akdemir, yapılan çalışmaların geri dönüşü konusunda ise faturalı abone sayılarında ve oranında artış yaşandığını kaydetti.



-FATURALI MÜŞTERİ ORANI EN YÜKSEK OPERATÖR-



Erkan Akdemir, yüzde 42 ile pazarda faturalı müşteri oranı en yüksek operatör olduklarını ayrıca, mobil internet kullanıcı sayılarında artış yaşandığını, 2010 dördüncü çeyreğinde 11,6 milyon olan abone sayısının da 2011 ilk çeyreğinde 11,8 milyona ulaştığını, 3 aylık gelirlerinin 2010'a göre yüzde 8,7 arttığını, karşılaştırılabilir hale getirildiğinde bu artış rakamının yüzde 23'lere denk geldiğini söyledi.

Yüzde 8,7-9 oranının çok sağlıklı bir büyümenin göstergesi olduğunu belirten Akdemir, data gelirinde yıl bazında yüzde 129 artış gerçekleştirdiklerini, bunun yanında 2010 birinci çeyrekte 17,9 lira olan müşteri başına gelirin 2011 ilk çeyreğinde 19,2 liraya yükseldiğini, farklı abone sayısındaki artış ve faturasız abonedeki gelir artışının etkisiyle toplam abone gelirlerinin de yüzde 7 oranında arttığını aktardı.

Avea'nın Türk Telekom'in İMKB'de hisse fiyatına etkisine de değinen Akdemir, bileşik endeksin yüzde 4,4 arttığı dönemde Türk Telekom hissesinin yüzde 20,9 arttığını, Turkcell'in ise yüzde 14,3 gerilediğini kaydetti.

Akdemir, Türk Telekom'un hisse performansında Avea'nın da etkili olduğunu belirtti.



-ANAYASA-



Soruları da yanıtlayan Erkan Akdemir, faturalı müşteri sayısındaki artışta numara taşımanın da etkili olduğunu söyledi.

2011 yılı için planlanan yatırım tutarı ile ilgili soruya da Akdemir, bu sene geçen seneki rakamın üzerinde olacağını söylemekle yetindi.

Diğer operatörlerin tüketici hakları bildirgesi, tüketici anayasası adı altında başlattıkları uygulamalarla ilgili bir soruya Akdemir, ''Yazılanlar sadece bir kısmı, yazılmayanlar da var. Zaten sabun köpüğü gibi başladığı gibi bitti. Tüketiciye kalıcı ne fayda sağladığı önemli... 'Yapıyoruz, ediyoruz' denilen şeylerin çoğu zaten BTK'nin 'yapacaksın' dediği şeyler... Bunun bunun üzerine çok fazla şey söylemeye gerek yok'' karşılığını verdi.

Abone başına konuşmada 280 dakika ile birinci olduklarını da belirten Akdemir, Turkcell'deki yönetim tartışmalarıyla ilgili bir soru üzerine de ''Onlar için dua ediyoruz. Memleket için hayırlısı olsun'' dedi.

Avea CEO'su Akdemir, Türkiye'de bilgi teknolojilerine en fazla para harcayan en fazla yatırım yapan şirketlerden birisi olduklarını belirterek, Türkiye'nin en büyük CRM projelerinden birini bitirdiklerini, kulüplerle olan işbirliklerine devam edeceklerini dile getirdi.

Halka arz veya hisse yapısında bir değişiklik olup olmayacağına ilişkin soruya da Akdemir, ''Evet de hayır da diyemem, farklı yorumlara neden olabilir'' yanıtını verdi.



-''PETROLDEN SONRA EN ÇOK VERGİ ÖDEYEN İKİNCİ SEKTÖR-



Bir gazetecinin ''Hızı ve vitesi yükselterek hedefe kilitlendik'' başlığına atıfta bulunarak, ''Geri vites var mı, yol nasıl?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Öncelikle yol engebeli bir yol. İnişler çıkışlar var, duble yol, otoyol değil. Kolay değil, önünüze ne çıkacağı net değil, ikincisi bir aracın geri vitesinin olması olması handikap değil, geriye doğru gideceğini de göstermez, o aracın manevra gücünü gösterir. Bizim aracın vitesi devamlı artıyor, geçen sene 5'teydi şimdi 6'ncı vitesteyiz.''

Toplamda ilk çeyrekte 352 bin faturalı abone kazandıklarını vurgulayan Akdemir, diğer operatörlerin vergi ile yakınmaları hatırlatılarak değerlendirmesinin sorulması üzerine, şöyle konuştu:

''Lafı hep vergiye getirmek istemiyoruz ama sektörün büyümesi üzerinde engel olmaya başladı. Yeniden büyüme için el atılması gerekiyor. Ağza çok sakız olduğu için konuşmak istemiyoruz ama yapılacak iyileştirmenin büyüme ve devletin vergi gelirlerinde artış yaratacağı açık... Toplam vergi gelirleri içinde sapmaya yol açar endişesi var. Bu endişenin yersiz olduğunu düşünüyoruz. Bir şans tanınsın, bir deneme yapalım. Taahhüt ettiğimiz artışı sağlayamazsak telafi edilir. Çözüm bulmak istiyorlar ama makro dengeleri bozma endişesi taşıyorlar.''

Sektörün çeşitli adlar altında, petrolden sonraki en büyük vergiyi ödeyen sektör olduğunu da aktaran Akdemir, vergi ile önerileri Ankara ile paylaşıp paylaşmadıkları sorusuna, ''Devamlı öneri götürüyoruz'' karşılığını verdi.