Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalarda satış modu devam ederken İMKB ise hızla ayrıştı. İMKB 70 bini geçti, hem faiz hem de Döviz yükseldi.

-ABD Borsalarında kararsız açılış

Güne dünkü alımların ardından gelen realizasyonu hatırlayarak başlayan ABD
borsaları Bin Ladin haberini hazmetmeye başladı. Önce risk priminin kalktığı düşünülerek yapılan alımlar arkasındansa misilleme riskine karşı yapılansatışlarla geçen seans bugüne de karışık başladı. Pfizer karını takiben gelen satışlar Dow'u sınırlı şekilde aşağı çekerken son okuma 12.827'ye işaret ediyor. Bank Of America ve AT&T yükselişte başı çeken hisseler olurken Pfizer, Chevron ve Caterpillar gibi hisseler ters yönde baskı yapıyor. S&P 500 Endeksi güne % 0.06 düşüşle 1.360 puandan devam ediyor. ABD 10 yıllıkları ise gelen alımlarla bileşik faizlerini % 3.26'ya düşürmüş durumdalar. Beklenenden kuvvetli gelen fabrika sipraişleri de ABD doları'nı taşımaya yetmezken dolar Endeksi yatay bir görüntü çiziyor. Perşembe günü gelecek olan Avrupa Merkez Bankası faizi kararı öncesinde ve Cuma günü açıklanacak ABD Tarım Dışı İstihdam figürlerinden önce gelişen ülkelerin varlıklarında satışlar görülüyor .

 
-Gelişen piyasalarda kayıplar yaşanıyor

Hindistan Merkez Bankası'nın politika faizini beklenen 25 baz puandan fazla
artırmasının ardından önce Asya'da ardından da diğer gelişen piyasalarda satışlar görülüyor. Hindistan borsası Sensex günü % 2.44 kayıpla tamamlarken
Avrupa seansında da hem borsalarda hem de kurlarda satılar görüldü. Macaristan, Güney Afrika, Rusya ve Romanya'da hisse senedi endeksleri % 2'ye
yakın gerilerken ülke kurları da ortalama % 0.40 ile % 0.70 arasında değişen
oranlarda düşüyor. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi % 1.5 gerilerken düşen petrol fiyatlarının da etkisiyle Rusya RTSI Endeksi % 2 düşüş sergiliyor.

-Pariteler ve emtia fiyatları farklılık gösteriyor

24 ham maddeden oluşan SPGSCI Emtia Endeksi % 0.7 gerilerken ham petrol
fiyatları hem Brent tipi petrolde hem de ABD tipi petrolde varil başına % 1'lik düşüş sergiliyor. Altın ve diğer değrli madenlerde geri çekilmeler yaşanırken uğday fiyatları hava şartlarına bağlı olarak yükseliyor. Diğer yandan hem Hindistan'dan gelen faiz artırımı hem de Çin verilerinin zayıflamaya işaret edeceği beklentisi ile bakır fiyatlarında geri çekilme yaşanıyor .

Euro, Dolar'a karşı 1.48'in üstünde kalıcı olmaya çalışırken Sterlin ise Merkez Bankası'ndan gelen yumuşak tonda açıklamalar ve veriler sonrasında sertçe düşüyor. Euro / Dolar 1.4822 iken Pound / Dolar paritesi ise % 1 düşüşle 1.6480 seviyesinde.

-İMKB pozitif ayrışıyor, hem döviz hem de faiz yükseliyor

Sabah açıklanan Nisan ayı TÜFE rakamları sonrasında satılan faiz, göstergede
% 8.45'e vardı ve kapanış buradan yapıldı. Çekirdek enflasyondaki yükseliş
faizi rahatsız ederken TL'deki değer kaybı da fiyatlar üstünde etkili oldu. TL ise beklenenden düşük çıkan ve % 4.26 olarak gerçekleşen manşet enflasyon sonrasında zayıflıyor ve Dolar'a karşı 1.5336'da. Euro'ya karşı 2.2734 görülürken Sepet Kur ise 1.90'I geçti.

İMKB ise Halkbank karı sonrasında bankalara gelen alımlarla canlandı. 453
milyon TL olarak beklenen 2011 1. Çeyrek net kar 524 milyon TL olunca Halkbank hisseleri % 3.44 yükseldi ve bankacılık hisselerini ateşledi.Bankacılık Endeksi % 1.85 yükselirken İMKB 100 Endeksi 22 Kasım'dan bu yana ilk kez 70 bini geçerek son zamanların en yüksek seviyesini test etmiş oldu. Endekste hacim uzun süre sonra 3 milyar TL'yi geçerken haftanın kalanında gelecek olan diğer banka bilançoları yakından takip edilecek.

Bloomberg HT Araştırma Servisi

Gökhan Şen

gsen@bloomberght.com

gsen@bloomberg.net